Najteže stanje od osnivanja: Hoće li GIKIL doživjeti sudbinu Aluminija?

by nedim
| 14:55
  •  
  •  
  •  
  •  

Sindikat i radnici Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) ocjenjuju trenutno stanje u kompaniji najtežim u 16 godina postojanja. Ova kompanija već mjesec dana nema upravljačke organe, što predstavlja smetnju legalnom poslovanju i onemogućava sklapanje novih poslovnih ugovora. Radnici, kojima kasne plate i naknade za topli obrok, strahuju od ponavljanja scenarija mostarskog Aluminija.

Općinski sud Tuzla je krajem prošlog mjeseca suspendovao sve odluke septembarske Skupštine Global ispat koksne industrije Lukavac i time blokirao sve odluke nadzornog odbora kompanije. Istovremeno je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona proširilo ranije podignutu optužnicu protiv Pramuda Mitala, vlasnika kompanije GSHL koja ima upravljačka prava u GIKIL-u, i tom proširenom optužnicom obuhvatilo i članove nadzornog odbora GIKIL-a Shristi Mital, Matu Pavkovića i Ivanu Bunozu. Svi oni se sumnjiče za organizovani kriminal i utaju 21 milion KM iz GIKIL-a.

„Pare su isisane iz GIKIL-a, nema više Mitala, Mital je isisavo pare iz GIKIL-a i odnio pare. Došle su sad ispod tepiha one stvari koje su stajale ispod tepiha, izvlače se i sad dođe na naplatu, zato para više nema. Ovdje se pod hitno Vlada mora uključiti i mora se pod hitno tražiti novi strateški partner. Ovdje para ima, ali samo treba neko da se uključi“, kaže član IO Sindikata GIKIL-a Adnan Tufekčić.

Statistički podaci iz prošle godine potvrđuju ove riječi Tufekčića jer je godišnji obrt GIKIL-a oko 360 miliona KM. U ukupnom bruto domaćem proizvodu Bosne i Hercegovine GIKIL doprinosi sa 1,1 posto, te učestvuje sa 2,8 posto u ukupnom godišnjem izvozu iz BiH. Ipak, GIKIL ima akumulirani dug od preko 270 miliona KM.

„I danas svi potražioci imam osjećaj, da se izrazim, ko hijene na ranjenu životinju su napali i svakim danom gledamo, svi traže svoja potraživanja“, smatra predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.


Na pozive radnika da se aktivnije uključe u rješavanje problema, u Vladi Tuzlanskog kantona (TK) odgovaraju da je u sve uključen predstavnik državnog kapitala, tj. stečajni upravnik Koksno-hemijskog kombinata.

„Vlada TK i resorno ministarstvo na čijem se čelu nalazim vrlo malo može uraditi kad su u pitanju zakonski okviri. Uvođenjem stečaja u KHK, koji je suosnivač GIKIL-a, naše ingerencije prestaju. Tu sve ovlasti prelaze na stečajnog upravnika i stečajnog sudiju“, navodi ministar privrede u Vladi TK Asmir Hasić.

Dva pokušaja sazivanja Skupštine GIKIL-a u minulih mjeseca dana, na kojoj je trebalo da se izabere novi Nadzorni odbor, nisu uspjela i ovo među radnike unosi nervozu jer prepoznaju da se vode opasne igre oko budućnosti kompanije. Radnici, kojima kasne plate i naknade za topli obork, strahuju od ponavljanja scenarija za mostarski Aluminij, a istovremeno znaju da kompanija ima tržišni potencijal.

„Imamo izuzetno dobar odnos sa ostalim firmama, kojima možemo plasirati proizvode. Sa Smederevom imamo sporazum do 31. decembra, treba da se potpiše novi sporazum. Nema ga ko potpisati zato što, zna se, mi imamo samo tri člana Uprave, nemamo Nadzornog odbora, nemamo Skupštine“, objašnjava Avdo Mosorović iz Sindikata GIKIL-a.

Stečajni upravnik Koksno-hemijskog kombinata Lukavac Hajrudin Kunalić potvrdio je za BHRT da su upućeni pozivi likvidatorima za GSHL za učešće u Skupštini dioničara GIKIL-a, ali da se sjednica Skupštine očekuje tek polovinom januara naredne godine. Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona su nam kazali da nema bitnih pomaka u istrazi koju ovo Tužilaštvo vodi protiv Pramuda Mitala i ostalih za kriminal u GIKIL-u.

(TI/BHRT)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.