KO SDP BiH Tuzla: „Politički uticaj Vlade TK na rad UNTZ je vrhunac vrijeđanja inteligencije“

by admin2
| 10:29
  •  
  •  
  •  
  •  

Kantonalna organizacija SDPBiH Tuzla oštro osuđuje svaki vid političkog uticaja i pritiska na rad Univerziteta u Tuzli od strane Vlade Tuzlanskog kantona i vladajuće skupštinske većine uspostavljene isključivo na trgovini mandatima i pozicijama.

Donošenjem Zakona o visokom obrazovanju TK, te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju TK 2016. godine, Univerzitet u Tuzli je stranački u potpunosti okupiran i doveden u stanje totalne dominacije politike, a njegova autonomija suspendovana.

Ovim zakonima je nasilno uvedena stroga kontrola svih izbora i imenovanja rukovodećih kadrova na Univerzitetu od strane Vlade TK predvođene strankom SDA, sa ciljem da se u akademskoj zajednici Univerziteta imenuju isključivo njihovi stranački poslušnici. Ono što je Vlada Tuzlanskog kantona uradila na Univerzitetu 2016. godine je kao akademska Bartolomejska noć i demonstrirala je derogiranje demokratskih procedura i izrugivanje javnom interesu.

I taman kad pomislimo da je dostignut vrhunac vrijeđanja kolektivne inteligencije, pokažu nam da može i beskrupuloznije i bezobzirnije. U magazinu FTV ‘Mreža’ emitovanom 16.12.2019. godine predsjednik Skupštine TK i drugi učesnici u emisiji otvoreno izjavljuju, kako će pozicija rektora Univerziteta u Tuzli ‘pripasti’ jednoj političkoj stranci, odnosno Socijademokratima BiH na čijem čelu je državni zastupnik Enver Bijedić. Time se bestidno obezvređuje institucija javnog konkursa za izbor rektora Univerziteta u Tuzli, propisana članom 52. Zakonom o visokom obrazovaju TK, jer će konkurs za izbor rektora, biti puko zadovoljenje procedure, iz razloga što će se znati ili zna unaprijed, koji će kandidat biti izabran.

Podsjećamo da je Odlukom o dopustivosti u meritumu objavljenoj u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine „ broj 53/19 od 06.08.2019. godine, Ustavni sud FBiH je utvrdio, da upravo član 52. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona Visokom obrazovanju TK iz 2016. godine, nije u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju, te u obrazloženju navedene odluke posebno istakao, da “autonomija visokoškolskih ustanova između ostalog podrazumijeva pravo akademske zajednice da izabere svoje upravne i rukovodne organe i da samostalno uređuje svoj rad i unutarnju organizaciju“, a što je osporenim odredbama Zakona o visokom obrazovanju TK dovedeno u pitanje.“


Sada Skupština TK, „de iure“ poštuje Odluku Ustavnog suda FBiH i mijenja Zakon o visokom obrazovanju TK, a vlast u TK „de facto“ izigrava zakonske odredbe i dalje vrši politizaciju izbora rektora.

Čak šta više, premijer TK Denijal Tulumović u svojoj izjavi od 06.11.2019. godine za internet portal „Klix,ba“ govoreći o stanju na Univerzitetu u Tuzli između ostalog izjavio | citiramo |: ‘Mi ćemo i dalje davati podršku, svakako, ali frapantna je činjenica koju možemo čuti, a to je neovisni univerzitet. Pa i ja bih u svojoj kući bio neovisan da me neko finansira’ | završen citat.

Ovakva izjava premijera Tulumovića, za nas je sramotna. Nadležni organi na svim nivoima u BiH, pa i premijer TK, dužni su poštovati neovisnost univerziteta, policije i pravosuđa i druge institucija, koje moraju i trebaju biti neovisne u skladu sa demokratskim standardima. KO SDP BIH Tuzla traži od Vlade TK i vladajuće skupštinske većine da pod hitno prestanu narušavati autonomiju Univerziteta u Tuzli, koji postoji i radi već 43 godine i da u punom obimu omoguće akademske slobode i slobodan izbor rukovodnih organa na Univerzitetu. Time će znanje i sposobnost doći u prvi plan, a politička podobnost otići u prošlost, navodi se u saopštenju Službe za informisanje KO SDP BiH Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.