Danas u Tuzli sastanak zdravstvenih tehničara: Koja komora je nadležna da izdaje licence?

by nedim
| 7:33
  •  
  •  
  •  
  •  

Iz Komore zdravstvenih tehničara svih profila FBiH tvrde da tuzlanska komora koju vodi sestrinstvo više nije nadležna komora iz oblasti zdravstva, te da ona ne smije izdavati licence zdravstvenim tehničarima svih profila. 

kako je navedeno u informaciji dosatvljenoj medijima u skladu sa Zakonom o sestrinstvu i primaljstvu F BiH od 28.05.2013.godine, dotadašnje komore iz oblasti zdravstva na području cijele F BiH i koje su okupljale sestrinstvo i zdravstvene tehničare svih profila, su imale 12 mjeseci roka da usklade svoje poslovanje i akte sa odredbama ovog zakona ali i sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti F BiH 46/10 (krovni Zakon o zdravstvu F BiH uopšte), odnosno, 28.05.2014.godine je bio krajnji rok da dotadašnja zajednička komora sestrinstva i zdravstvenih tehničara za područje Tuzlanskog kantona, implementacijom ovog zakona, zaštiti javno-zdravstvene i privatne zdravstvene ustanove od rizika velikih kazni u slučaju inspekcijskog nadzora ali i svoje članstvo koje ne priada sestrinstvu također.

– KZTFBiH, je do sada u više navrata slala potrebne dopise da se ova nepravilnost ispravi u cijeloj F BiH i jedino tuzlanska i komora iz Ze-do kantona to još nisu uradile, a osim toga smo prije 2019. godine, dva puta došli u Tuzlu kako bi pokušali održati sastanak sa zdravstvenim tehničarima svih profila te im predočiti činjenicu da tuzlanska komora koju vodi sestrinstvo više nije nadležna komora iz oblasti zdravstva koja smije izdavati licence zdravstvenim tehničarima svih profila. Iako smo do sada u Tuzli bili već tri puta, odgovorne osobe tuzlanske komore se nisu nijednom pojavile na tim sastancima – istakao je Jasmin Avdović, predsjednik KZTFBiH.

Kazne za ustanove čiji uposlenici nemaju važeće licence nadležne komore se kreću između 10 i 15 hiljada KM za svakog pojedinačnog uposlenika, a ukoliko takvu nepravilnost utvrde nadležne inspekcije uposlenici bi trebali biti udaljeni sa radnog mjesta.

Tim povodom KZTFBiH danas tim povodom u Tuzli planira održati press konferenciju i sastanak sa zdravstevenim tehničarima svih profila TK za vrijeme kojeg će im biti predstavljene osnovne činjenice u razlikama između udruženja, sindikata i komora iz oblasti zdravstva te njihove obaveze i prava u smislu provođenja Zakona o sestrinstvu F BiH i Zakona o zdravstvenoj zaštiti F BiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.