SDA Tuzla: Gradska vlast u Tuzli ne brine o aerozagađenju

by admin2
| 17:19
  •  
  •  
  •  
  •  

Vijećnici SDA bili su suzdržani danas na sjednici Gradskog vijeća prilikom glasanja za Budžet Grada Tuzle, s obzirom da amandmani SDA koji se odnose na izgradnju vrelovodne mreže, nabavku i ugradnju mjerne stanice za mjerenje kvalitete zraka, organizovanje preventivnog pulmološkog programa za građane, i niz drugih konkretnih prijedloga s ciljem poboljšanja kvaliteta života građana Tuzle, ni ovaj put nisu prihvaćeni.

Vrelovodna mreža jedini je put ka čistijem zraku za građane Tuzle, a prijedlog za njenim širenjem je investicionog karaktera. Opravdanost takvog projekta jednostavno je obrazložiti. Ističemo da nismo spremni izgubiti naredne godine suočavajući se s poraznim statistikama oboljelih od karcinoma, uz enormno povećanje respiratornih i srčanih bolesnika među našim sugrađanima. Među vodećim smo evropskim gradovima po aerozagađenosti, zar je moguće odgađati sistemsko rješavanje tog problema, pri tome ignorišući  i naše prijedloge za instaliranjem novih mjernih stanica?

Prijedlog SDA da se kroz novi ekonomski kod osiguraju sredstva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje u iznosu od 50.000,00 KM je prihvaćen djelimično jer  je u Budžetu Grada Tuzla za tu namjenu osigurano 30.000,00 KM.

Sve ovo pokazuje očigledne razlike u pogledu prioriteta, organizovanja i raspoređivanja Budžeta.

Za vijećnike Stranke demokratske akcije ova pitanja su esencijalno važna i od njih ovisi budućnost građana Tuzle. Njihovo odgađanje i prikrivanje nije stil političkog rada Stranke demokratske akcije.


Klub vijećnika SDA je na Vijeće uputio i Inicijativu za suspenziju Odluke o uvođenju komunalne građanima Tuzle, ali nije dobila potreban broj glasova. Inicijativu su podržali HDZ, SBB, Boss-Mirnes Ajanović, samostalni vijećnici Edim Kadić, Mirel Mišković, Aleksandar Vujadinović – saopšteno je iz Gradskog odbora SDA Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.