Univerzitet u Tuzli: Svečanom akademijom studij započelo 2.545 brucoša

by admin
| 17:28

Prvi dan nastave za 39. generaciju brucoša Univerziteta u Tuzli započet je Svečanom akademijom, koja je 22. septembra održana u Univerzitetskoj sportskoj dvorani.

Univerzitet u Tuzli sa 12 fakulteta i Akademijom darmskih umjetnosti, te sa 54 studijska programa bio je izazov za veliki broj mladih iz svih krajeva naše zemlje koji su željeli biti dio 39-te generacije studenata. 

Početak akademije je obilježen intoniranjem državne himne i akademske himne “Gauedamus igitur”.

 Brucošima su se obratili prigodnim govorom premijer Vlade Tuzlanskog kantona, prof.dr. Bahrija Umihanić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof.dr. Mirsad Kunić i rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović, te tom prilikom zaželjeli uspješno studiranje i ulazak u akademsku zajednicu. Studenti su, također, imali priliku da se upoznaju sa menadžmentom Univerziteta i dekanima fakulteta.
“Svoje ideje, energiju i svježinu koje donosite pretvorite u novu snagu koja će mijenjati univerzitet. Budite bolji dio našeg društva, odnosno svoje zalaganje, trud i rad pretvorite u pozitivnu priču od koje će koristi imati Univerzitet u Tuzli, ali i šira društvena zajednica“, izjavio je prof.dr. Mirsad Kunić, ministar obrazovanja u Vladi TK.

„Danas je za nas veliki dan. Danas u našu zajednicu primamo više od 3.000 novih studenata, mladih ljudi koji će iduće četiri godine provesti ovdje u usvajanju znanja i vještina, u razmjeni ideja i sticanju prvih ozbiljnih životnih iskustava. Osnovna je misija svakog univerziteta od djevojaka i mladića – brucoša, stvoriti ljude, profesionalce i intelektualce, koji se po završteku visokog obrazovanja mogu ravnopravno uključiti u društveni i privredni život i značajno doprinijeti razvoju zajednice. Ta odgovornost koju nam je društvo povjerilo, za nas je najvažnija. Zato smo danas ponosi i sretni, ali i uzbuđeni“ kazao je rektor prof.dr. Enver Halilović u svom obraćanju i dodao „živimo u društvu znanja i znanje je najvažniji resurs privređivanja. Znanje je resurs koji dijeli svijet na bogate i siromašne, na razvijene i nerazvijene. Vi ste sada u životnoj dobi kada trebate intenzivno stjecati zanje. Postignete li dobro obrazovanje, život će vam biti lakši i sadržajniji. Imajte to na umu, to je važno za vašu budućnost“.

Nakon svečane ceremonije, kao novi članovi akademske zajednice, studenti su posjetili fakultete gdje su upoznati sa nastavnim planom i programom i svim onim najvažnijim za nastavak njihovog školovanja. 

Na ukupno 12 fakulteta i Akademiji dramskih umjetnosti, svoj studij je započelo ukupno 2.545 brucoša.

(TI/untz.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.