U TK imaju preko 5000 članova: SDBiH pristupio i bivši rektor Univerziteta u Tuzli

by nedim
| 13:35

Bivši rektor Univerziteta u Tuzli dr. sc. Džemo Tufekčić, emeritus pristupio je Socijaldemokratama BiH.

Tufekčić je bio sedmi rektor UNTZ u periodu od 2006-2010. godine, i jedan je od rijetkih profesora koji izazivaju toliko poštovanje među studentima.

“Do sada nisam bio član niti jedne političke opcije. Nastojao sam u svom punom kapacitetu nauci, tehnici i tehnologiji, prvo kao dekan, kasnije kao prorektor i na kraju rektor UNTZ. Veliki broj studenata je kod mene diplomiralo, 47 magistriralo i 41 doktoriralo na prostoru bivše Jugoslavije i izvan BiH. Zašto sam pristupio i odlučio da dođem i da pravim društvo članstvu SDBiH? Pasivan sam posmatrač situacije, ali sam činio ono što najbolje mogu kroz obrazovanje kadrova i pokušaja da visoko obrazovanje stavim u funkciju razvoja društva kroz to što ćemo obrazovati kadrove za tržište rada, a ne za Biro kao što je to politika nametala. Moj želudac ne može da svari ižvakanu politiku dosadašnjih političara koji su obećavali šta će se dešavati, mislio sam da će se to i desiti. Desilo se nešto sasvim suprotno. Politika i državne institucije su izgubile povjerenje građana. Više građana je otišlo nakon, nego za vrijeme rata. Tužan sam zbog toga i zabrinut jer neće doći strane investicije kada vide da nema mlade i vitalne propulzivne kvalificirane radne snage.Iz tog razlog pokušati ću, zato što su to momci od akcije, zato što je sjedište stranke u Tuzli, zato što rješavaju probleme dijalogom, nema zavade, nema konflikta. Konflikti dolaze od nekomunikacije. Ovdje se nalazi veliki broj mojih bivših studenata koji su sada na položajima, pa i predsjednik Bijedić je moj bivši student.” – istakao je Tufekčić, te dodao da se do sada politika bavila sa nama koji nismo u politici i da je odlučio da se sada njome bavim.

“Posmatrao sam situaciju kao gledalac utakmice sa tribina i sada sam odlučio da “uzmem kopačke i da igram aktivno”. Riješio sam sve što mi treba da riješim egzestencijalno i sada, kao čovjek u penziji, iskustvom mogu dati veliki doprinos u onome što se zove bolja budućnost.” – izjavio je na kraju dr. sc. Džemo Tufekčić.

“Trenutno u Tuzlanskom kantonu imamo preko 5000 članova i svaki član je zbilja zaslužan, ali ovako jedno ugledno ime iz oblasti visokog obrazovanja je nešto što zaslužuje posebnu pažnju.” – kazao je predsjednik SDBiH Enver Bijedić, saopšteno je iz ove stranke.

(Tuzlainfo.ba)