Srijeda na Filozofskom fakultetu: Najava predavanja o ekologiji profesora Muhameda Omerovića

by admin2
| 15:52
  •  
  •  
  •  
  •  

U srijedu, 18.12.2019. godine u 17.00 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (učionica 135) dr. sc. Muhamed Omerović, vanredni profesor će održati javno predavanje o temi Ekološki odgoj i obrazovanje u službi razvoja ekološke svijesti i ekološke etike kod mladih.

Time će biti nastavljen treći ciklus predavanja pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”.

Kratak izvod iz predavanja:

Održivi razvoj zahtijeva od sadašnjih i budućih generacija da racionalno upravljaju prirodnim resursima, da vode računa o očuvanju neobnovljivih prirodnih resursa, putem reciklaže i tzv. čistih tehnologija, što podrazumijeva visoku ekološku svijest, ekološku kulturu i moralni odgoj. Uvjet toga je poznavanje ekoloških zakonitosti i pojava u prirodi, što omogućuje ekološko obrazovanje, odnosno obrazovanje o okolišu i održivom razvoju. Ekološka etika zasniva se na uvjerenju da sve što potiče iz prirode (biljke, životinje, voda, zrak…) treba poštovati i čuvati zbog njihove sopstvene vrijednosti, a ne vezano za korist koju imaju za ljudska bića.

 U okviru “Srijede na Filozofskom fakultetu” tokom akademske 2019/20. godine održava se sedam predavanja domaćih i gostujućih profesora, kojima Fakultet ima za cilj popularizirati nauku, izgraditi se kao prepoznatljiv prostor za razmjenu mišljenja o javno značajnim temama i potvrditi se kao prosvjetna ustanova u službi zajednice.


(Tuzlainfo.ba) 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.