Spomenik vremenu velikih sportskih uspjeha: U Tuzli promovisana knjiga “Sa 77 legendi”

by nedim
| 6:55
  •  
  •  
  •  
  •  

Sinoć je u našoj Biblioteci “Derviš Sušić” održana promocija knjige „Sa 77 legendi“, Miralema Demirovića iz Tuzle.

Knjiga sadrži razgovore sa 77 znamenitih ličnosti iz oblasti sporta tj.fudbala, a o knjizi su govorili: Zlatko Dukić, književnik; Sinan Sinanović, novinar; Rizah Mešković, istinska legenda bh. i jugoslovenskog fudbala. Ovo veče svojim izvedbama na gitari uljepšao je Zvonimir Erdeljac.

Prema riječima Zlatka Dukića bilo je potrebno mnogo napora, truda, a vjerovatno i umora  da se dođe do 77 sagovornika koji su fudbalske legende Jugoslavije ali i “naših prošlih života”.

– Sedamdeset i sedam tih medaljona kojih se mi stariji sjećamo, a mlađi čitaoci će štošta zanimljivo naći u ovoj knjizi, pa i naučiti, dokaz su da nam je knjiga ove vrste nedostajala, a istovremeno da ćemo biti bogatiji od večeras od predstavljanja ove knjige jer će ona biti jedna vrsta učilišta, ali i spomenika o vremenu kojeg više nema, koje se nikad, nažalost više neće ponoviti, i koje kad je o sportu posebno fudbalu riječ, vjerovatno ovakve veličine i legende neće ponoviti – kazao je Dukić.

Knjiga sadrži razgovore sa 77 fudbalskih legendi, među kojima su: Rizah Mešković, Dževad Šećerbegović, Mersed Kovačević, Fuad Mulahasanović, Gabrijel Pendić, Đorđe Gerum, Sead Sarajlić, Suad Kalesić, Mirza Hadžić, Jasmin Divanefendić, Mirsad Dedić, Goran Vlaović, Robert Prosinečki, Dževad Prekazi, Dušan Savić, Mustafa Hasanagić, Safet Sušić, Amir Durgutović i drugi.


Miralem (Hazima) Demirović je rođen u Tuzli 11. juna 1957. godine. Školovao se u rodnom gradu a radni vijek je proveo u kompaniji “INA” na više radnih pozicija. Kao osnovac i srednjoškolac je za svoje literarne radove dobio niz priznanja u vidu pismenih pohvala i knjiga a isti su publikovani u tadašnjim časopisima i zbornicima koji su afirmisali takve uratke. Zanimljivo je istaći da profesionalni posao autora nije imao nikakvu poveznicu sa novinarstvom. Pisanje je bilo i ostalo njegova mladalačka ljubav.

Od 2007. pa do 2012. godine piše za ” Avazov Sport” a kroz tekstove promoviše pionire, kadete i juniore FK ” Sloboda” , te objavljuje niz intervjua sa igračima koji su obilježili najsvjetlije epohe u stogodišnjem bitisanju FK ” Sloboda “a te priče su dio sadržaja knjige ” Sa 77 legendi”. 

Autor posebno ističe da prihod od prodatih knjiga želi dati u humanitarne svrhe a primarni cilj mu je sedmogodišnjeg unuka čiji lik krasi naslovnicu knjige učiniti, nada se, najmlađim dobrotvorom u Bosni i Hercegovini.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.