Uz novo kreditno zaduženje: Budžet Grada Tuzla za narednu godinu 75 miliona KM

by nedim
| 20:28
  •  
  •  
  •  
  •  

Danas je u Gradskoj upravi Tuzle, održana 62. Sjednica Kolegija gradonačelnika grada Tuzle.

U okviru dnevnog reda Kolegija gradonačelnika, između ostalog, razmatrani su prijedlozi: Budžeta Grada Tuzle za period od 01.01. – 31.12.2020. godine, Odluke o izvršenju Budžeta Grada Tuzle za period 01.01. – 31.12.2020. godine, te Prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Tuzle za period 1.1. do 31.12.2019. godine.

– Tema današnje sjednice Kolegija gradonačelnika je bio budžet Grada Tuzle, odnosno Prijedlog Budžeta za 2020. i rebalans Budžeta za 2019. godinu. Osnovni razlog za rebalans je što smo od JKP Vodovod i kanalizacija naplatili sredstva od angažovanog kapaciteta u većem iznosu nego smo planirali, planirali smo 500.000 KM, a Vodovod  je uplatio 700.000 KM. Ova sredstva će, uglavnom, biti utrošena na vodovodnu infrastrukturu, prije svega za obnovu membrana na postrojenju za pitku vodu na Ceriku, te za druge projekte. Razlog je i preraspodjela, neke stavke nisu ostvarene kako su planirane iz različitih razloga, pa se radi prenamjena i zato nam treba rebalans da bi to postalo dio Budžeta. Prijedlog Budžeta za 2020. godinu je ambiciozan, planiran jje iznos od oko 75 miliona, a u tom iznosu su i planirana kreditna sredstva u iznosu od sedam miliona KM. Tu se nalaze i određena sredstva koja se prenose iz ove godine za neke radove koji su u toku, jer ne možemo platiti radove dok ne budu završeni, onako kako je to planirano projektom i propisano ugovorom o izvođenju radova – istakao je gradonačelnik Imamović i nastavio:

– Nadam se da će Prijedlog Budžeta odgovarati i vijećnicima jer su oni imali primjedbe koje su dostavaljali u toku javne rasprave. Primjedbe i rasprave se uglavnom svode na to da bi nam trebao puno veći  Budžet. Teško možete bilo koju primjedbu ili prijedlog smatrati pogrešnim, samo je problem što su sve te ideje ograničene visinom Budžeta i realnoj mogućnosti da se Budžet realizuje. Ono što je važno reći za protekle godine, je to da smo ojačali sva komunalna preduzeća, stvorili smo neka  nova javna preduzeća, ali nismo napravili jedan veoma važan komunalni projekat. Nikada to u Tuzli nije urađeno, da se napravi na visokim evropskim standardima Gradsko groblje. Bilo je pokušaja šezdesetih, sedamdesetih godina,  ali nikada nijedna generacija to nije uradila i to je obaveza ove administracije i mog tima, da napravimo Gradsko groblje po najvišim standardima – rekao je Imamović.

Osim izgradnje groblja, planirana je i izgradnja, rekonstrukcija  petnaest važnih putnih pravaca, velikih saobraćajnica, semaforizacija raskrsnice kod Livnice, transverzala od Rudarskog instituta prema Hotelu Rudar, saobraćajnica od Tušanjske džamije prema Studentskom domu, zatim cesta u Dragodolu, od parka prema džamiji, sanacija ulice Kojšino od Skvera do raskrsnice sa ulicom Hamdije Pozderca,  sanacija ulice Mirze Delibašića, Pašage Mandžića, Meše Selimovića, dijela ulice Albina i Franje Herljevića i dr.

Planirano je utopljavanje Doma mladih, Doma u Gornjoj Tuzli, Doma penzionera i proširenje kapaciteta obdaništa. Planirana su i ulaganja u parkove,  realizacija projekta Muzeja posvećenog 25. maju, tragediji na Kapiji.

Mirela Uljić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ predstavila je najznačajnije projekte koji će se realizirati u 2020. godini u oblasti komunalne infrastrukture, a Suada Isaković, pomoćnik gradonačelnika za Službu za budžet i finansije govorila je o izvorima i načinu sticanja prihoda, strukturi rashoda, kao i o Prijedlogu Odluke o izvršenju Budžeta Grada Tuzle za 2020.godinu, naglasivši da Budžet Grada Tuzle za 2020. godinu ima izrazito razvojni i socijalni karakter.

Budžet Grada Tuzle za 2020. godinu planiran je u iznosu od 75.076.812 KM. Utvrđeni Prijedlog Budžeta Grada Tuzle za 2020. godinu upućuje se vijećnicima Gradskog vijeća na usvajanje na narednoj sjednici.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.