CCI: Čauševićeva i Umihanićeva vlada smanjile broj radnih mjesta, povećale nezaposlenost i troškove života

by admin
| 8:40

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) uradili su Izvještaj o radu Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona  za mandatni period 2010.-2014.. godine u kojem je na čelu nekoliko Vlada bio Sead Čaušević (SDP), te nakon februarskih protesta Bahrija Umihanić.

U Izvještaju se navodi da je kroz cijeli mandatni period Vlada TK nije uspjela da donese ključne mjere  koje su mogle značajnije uticati na poboljšanje kvaliteta života građana, odnosno na rješavanje njihovih najznačajnijih problema, a prije svega zapošljavanja, lošeg stanja u privredi, i onih koje su ranije najavljene kao reformske u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne politike.

U različitim fazama mandata, Vlada TK je dolazila do nacrta nekoliko strateških dokumenta koji, međutim, nikada nisu usvojeni kao konačni, pa se nisu ni našli u primjeni. Za donošenje najavljenih reformskih mjera bilo je potrebno političko jedinstvo i opredjeljenost svih u Vladi da se uštedama, racionalizacijom i smanjenjem javne potrošnje, neophodna sredstva preusmjere ka realnom sektoru.  Političkog jedinstva, međutim, u većini mandata nije bilo, kao ni volje ni hrabrosti da se provedu ozbiljne reforme.

Najavljeni ključni ciljevi Vlade kao što su, stvaranje novih radnih mijesta, socijalna sigurnost najugroženijih i stabilnost budžeta, nisu ostvareni.

Broj radnih mjesta se u kantonu smanjio za 2.000, broj nezaposlenih povećao za preko 6.700, rast plata od 3% progutalo je povećanje troškova života od 4,8%, a Budžet Tuzlanskog kantona sa kumulativnim deficitom u 2014. godini od 109 miliona, je pred kolapsom.

Izvještaj će biti prezentiran na press konferenciji koja je zakazana za utorak, 22.9.2014. godine u 11.00 sati.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.