“Zapošljavaj, poboljšavaj”: Pomoć žrtvama nasilja u njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju

by nedim
| 19:53

Prema istraživanjima, pokazalo se da veliki procenat žena žrtava nasilja, koje potraže utočište u sigurnim kućama, ekonomski ovise od nasilnika jer su nezaposlene. Zbog toga je izuzetno bitno raditi, sistemski kordinirano i multidiciplinarno, na ekonomskom osnaživanju žrtava.

Tuzlansko Udruženje “Vive Žene” već duže od godinu dana realizira kampanju “Zapošljavaj, poboljšavaj”, koja ima za cilj da pomogne žrtvama nasilja u njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju, a žene, žrtve nasilja, razvijaju vlastite poslovne ideje.

Među 16 žena koje će kroz pomenuti projekat dobiti pomoć za pokretanje vlastite poslovne ideje je i Semka Agić iz Gračanice, koja je prošla kroz ratno nasilje.

– Moje ideja zapravo je čuvanje djece po potrebi. Na primjer, ako neko želi da ide na sijelo, na neku proslavu, a ne zna gdje bi ili nema gdje da ostavi svoje dijete, ja bi se tu našla kao neko ko će pričuvati djecu. Bila bih dostupna, naravno, kad god to zatreba, kaže Semka.

U međuvremenu se rodila ideja i o čuvanju ovaca.

– Ovce sam već dobila u okviru ovog projekta. Namjera mi je kada krene razmnožavanje ovaca da meso prodajem obližnjim pečenjarama ili negdje drugo. Na taj način ostvarila bih i neke prihode. Ekonomska neovisnost je jako bitna za žene žrtve nasilja, ali i za svaku drugu osobu, dodaje Agić.

Smanjenjem jaza vezanog za (ne)zaposlenost, zapravo se prevenirajuće djeluje na pomenutu vrstu nasilja, a konkretnim mjerama, žrtvi daje mogućnost da izađe iz začaranog kruga.

Fahira Paripović iz Tuzle također je korisnica ovog projekta.

– S Vive Žene sarađujem već dugo vremena, a pomažu mi na različite načine. Naravno, najvažnija je psihosocijalna podrška, ali isto tako i ekonomsko osnaživanje. Nisam baš bila spremna da se anagažujem poslije nasilja u porodici. Trebalo je vremena da prođe, a evo, zahvaljujući Vive Ženama, mogu reći da sam sada snažnija i imam više elana za život, priča Fahira čiji je poslovni plan u okviru ovog projekta plastenička proizvodnja povrća.

Kampanju “Zapošljavaj, poboljšavaj” realizuje Udruženje građana “Vive Žene” Tuzla u okviru projekta „Izgradnja ekonomske otpornosti žena žrtava nasilja kroz ekonomsko osnaživanje i poboljšanje pristupa za ostvarivanje prihoda“. Projekat finansira Evropska unija kroz program “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova” od strane UN Women. /S.P./