Uz odličnu svirku i bez petardi: Dočekajte Novu godinu na Trgu slobode u Tuzli

by admin2
| 13:55

Danas je u Gradskoj upravi Tuzle predstavljen program javnog dočeka Nove godine na Trgu slobode, kao i drugi prateći programi i sadržaji u okviru zimske ponude u gradu.

Prisutnim predstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te predstavnici drugih organizacija i institucija, organizatora i suorganizatora programa.

„Vidjeli ste da je grad kao i prošle godine adekvatno ukrašen, okićen, i mi smo spremni za dobru zabavu za naše građane i goste grada. Na Panonskim jezerima je već počelo sa radom klizalište sa odgovarajućim programom, na Sonom trgu je počela Zimska čarolija, a sutra na Trgu slobode počinje Zimski grad. Mi imamo jednu posebnost, a to je organizacija  Dječije nove godine i to nam je jako važno, jer stariji se zabave noću ostavljajući djecu kod roditelja i zato Grad svake godine 31.12. tačno u podne organizuje zabavu u kojoj su glavna tema djeca i oni su već navikli na ovu svoju zabavu „ – kazao je gradonačelnik Imamović.

Bez petardi u novogodišnjoj noći

Inače, u prethodnim godinama Tuzla je imala veoma uspješne i posjećene javne dočeke Nove godine na kojima su nastupali Amel Ćurić, Frajle, Plavi orkestar i tuzlanski izvođači, a ove godine će to biti Al Dino iz Sarajeva, Van Gogh iz Beograda i Divan iz Tuzle.

„ Sredstva su obezbjeđena iz prihoda Turističke zajednice, a ne iz Budžeta Grada, što dokazuje potrebu da imamo Turističku zajednicu. Zahvaljujem se svima i ovdje prisutnim organizatorima ove velike zabave za naše građane na trudu da se što ugodnije savladaju ove duge zimske noći, ali se zahvaljujem i MUP-u TK, koji svake godine uloži maksimum truda da sigurnosna situacija bude dobra. Molim građane da ne korisi petarde i pirotehnička sredstva jer nam to može pokvariti novogodišnje slavlje. Zahvaljujem organima što će spriječiti svačiji pokušaj da ovdje prodaje petarde i želim se zahvaliti svim javnim preduzećima i ustanovama Grada Tuzle, jer u novogodišnjoj noći i drugim aktivnostima pomaže i naša Vatrogasna jedinica, Komunalac, Saobraćaj i komunikacije, Panonika, Centar za kulturu, Narodno pozorište i drugi. Svima želim sve najbolje u povodu predstojećih praznika“, kazao je gradonačelnk Tuzle Jasmin Imamović.

Klizalište povećalo prostorni kapacitet

I ove godine  JKP Panonika Tuzla je uključeno u rekreaciju i zimska događanja u Gradu Tuzli, pogotovo u segmentu klizališta i ovo je trinaesta sezona.

„ Klizalište je prošireno sa dodatnim kapacitetima, te je dodatno prošireno sa šezdeset kvadrata malog klizališta za najmlađe što je već prepoznato kao dobra stvar. Tuzlansko klizalište je već posjetilo preko 35.000 građana Grada Tuzle i turista koji dolaze u Tuzlu i nadamo se da će ta sezona klizanja  do kraja januara biti jako uspješna. Panonika je uključena i u novogodišnje događaje u smislu pomoći i drago nam je naravno što je Turistička zajednica preuzela tu organizaciju“, kazao je Maid Porobić, direktor JKP Panonika Tuzla.

U ime Udruženja obrtnika Grada Tuzle, prisutnima se obratio Amir Hukić, te naglasio da je Zimska čarolija na Sonom trgu već počela i istakao da je jako bitno da grad na više mjesta ima organizovane zabave za građane te da sve veći broj građana iz drugih gradova i država pristiže u Tuzlu.

Bogat sadržaj Zimskog grada

U ime organizatora Zimskog grada, pristunim predstavnicima medija obratio se  Boris Balta, te istakao da je Magic Factory, sa svojim partnerima pripremio bogat program na Trgu slobode.

„Projekat Zimski grad je napravljen prošle godine na Trgu slobode i pokazao je da može da građanima Tuzle doprinese mnogo bolje zimske noći. Ove godine Grad Tuzla je u svom punom kapacitetu sa Turističkom zajednicom prepoznao taj projekat i zajedno sa nama ušao u organizaciju. Koliki je doprinos Turističke zajednice vidi se i u programu koji je napravljen. Dolazimo do jednog novog načina razmišljanja gdje prije svega dajemo prednost tuzlanskim bendovima. Na taj način pored organizacije zimskih noći, može se govoriti i o ponovnom vraćanju pokreta Tuzlanske scene, odnosno vraćanja Tuzlanske scene u prvi plan“.

Zvanično otvaranje Zimskog grada na Trgu slobode je najavljeno za četvrtak, 12.12.2019. i počinje u 19.00 sati koncertom tuzlanske grupe Show program, a nastavlja se koncertom sarajevske Bombaj štampe.

Tokom bogatog programa u okviru Zimskog grada, do kraja decembra, nastupiće još TBF, Džejla Ramović, VIS Retro, Big Brothers, Divan, TNT, Nesko, Hame, Osam tamburaša, Full House, D-mol, Balkan Disident Orkestra i drugi…

(Tuzlainfo.ba)