MUP TK realizovao javnu kampanju na temu “Stop korupciji”

by nedim
| 20:41

Povodom obilježavanja 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Uprava policije MUP-a TK je danas, uz saradnju i podršku Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, INL-a u Bosni i Hercegovini (Biroa za saradnju agencija za provođenje zakona u borbi protiv narkotika Vlade SAD-a) i ICITAP-a u Bosni i Hercegovini (Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD-a), realizovala javnu kampanju na temu „Stop korupciji“, u kojoj su učešće uzeli učenici JU Mješovite srednje saobraćajne škole Tuzla.

Ovom prilikom, u prostorijama Robne kuće Tuzlanka, organizatori i učesnici kampanje su odgovarali na pitanja građana u vezi borbe protiv korupcije i pružali sve potrebne informacije, dok su učenici zajedno sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a TK-a dijelili građanima promotivni materijal, obezbijeđen od strane ICITAP-a, i upitnik sa pitanjima na temu korupcije.

-Tuzlanski kanton je usvojio Plan borbe protiv korupcije, međutim za realizaciju tog plana neophodna je saradnja svih institucija vlasti, kako na državnom tako i na kantonalnom nivou. Borba protiv korupcije je dugotrajan proces koji ne može i ne smije biti zaustavljen. Za prvih devet mjeseci 2019.godine Uprava policije MUP TK-a rasvijetlila je 85 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta i korupcije, od čega 72 koruptivna krivična djela, što je za 30,91% više nego u posmatranom periodu prošle godine. Uprava policije je u 2018.godini pristupila izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima TK-a, čime je omogućeno brže i efikasnije sankcionisanje policijskih službenika za koje se utvrdi da su počinili koruptivna ili bilo koja druga krivična djela. Takav zakonski okvir je omogućio Upravi policije da, tokom 2019.godine, za one policijske službenike za koje je utvrđeno da su počinili koruptivno krivično djelo, kroz disciplinski postupak, prekine radni odnos za pet policijskih službenika, dok je protiv jednog namještenika disciplinski postupak u toku. Jedina je policijska agencija s ovako uređenim zakonskim okvirom i u tom smislu prednjači u borbi protiv interne korupcije – rekao je u svom obraćanju predstavnicima medija direktor Uprave policije Dževad Korman.

Realizaciju navedene kampanje podržali su predstavnici Tima za borbu protiv korupcije na području Tuzlanskog kantona, koji su prisustvovali današnjim aktivnostima – saopšteno je iz MUP-a TK.

(Tuzlainfo.ba)