Grad Tuzla potpisnik Memoranduma za podršku Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

by nedim
| 7:58

U petak, 6.12.209. u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine upriličeno je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, u cilju osiguranja sredstava za podršku radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Inicijativu su pokrenuli Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i uprava Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, a na potpisivanje su pozvani predstavnici kantona, gradova i općina. Na sastanku je prezentirano stanje u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Direktor Memorijalnig centra, Emir Suljagić je naglasio da iz državnog budžeta dobijaju oko 500 hiljada KM što je dovoljno za plaće, osnovno održavanje i komunalije.

“Nemamo novca da radimo ono što je naš glavni posao, nemamo novca da sačuvamo lokaciju na kojoj se nalazimo – Fabriku akumulatora, nemamo novca da radimo vlastite istraživačke projekte. Ova mini donatorska konferencija je sazvana sa tim ciljem. Na temelju odziva, ovdje je 40 načelnika, gradonačelnika i predstavnika drugih nivoa vlasti i to je znak da je sazrela kritična masa koja smatra da je očuvanje sjećanja na genocid javno dobro”,  rekao je Suljagić.

Potpisivanju je prisustvovao gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović , koji je u ime Grada Tuzle potpisao Memorandum.

“Čim smo dobili poziv Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i uprave Memorijalnog centra, predložio sam da se u Budžetu Grada Tuzle za 2020. godinu planiraju sredstva za podršku Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, te sam u skladu s tim danas pristupio potpisivanju Memoranduma”, izjavio je gradonačelnik Imamović, te dodao “Grad Tuzla je i do sada putem različitih projekata pomagao održivi povratak u Srebrenicu, kao i obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na genicid u Srebrenici. U skladu sa finansijskim mogućnostima nastavićemo podržavati i povratničku populaciju i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.”

(Tuzlainfo.ba)