BPS: Zaustaviti tendencije autokratske vladavine pojedinaca u Tuzli

by admin2
| 14:38

Saopštenjem za javnost danas se oglasila stranka BPS Sefer Halilović Tuzla u kojem, kako se navodi, “poručuju vlastodršcima da prestanu sa neprihvatljivom politikom, da Gradsko vijeće počne donositi odluke za razvoj ove sredine, da se zaustave tendencije autokratske vladavine pojedinaca te da se bore za pravo i pravdu za sve njegove gradjane.”.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Bili smo uvjereni  da je SDP  politička opcija, multietničkog sadržaja  sposobna da odgovori izazovu buduĆnosti ove zemlje. Dugo vremena SDP  je bila brana njenoj podijeli, čuvar  suvereniteta ove zemlje, ali grad Tuzla sa ovom SDP-ovom političkom opcijom je već duže vrijeme postao svojevrstan talac vlasti koju je godinama vršio i grešaka koje je pravio. Svi smo mi ljudi, i griješimo, ali moč i vlast postaje pogubna kad se otme kontroli, a nakon toga slijedi korupcija, nepotizam, kriminal i otimačina.

DOSTA JE VIŠE ! Treba zaustaviti devastaciju ovog grada  i njegovih ljudi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Pogubna politika skrivena pod plaštom „NEĆEMO SA ETNONACIONALISTIMA“  SDP je raspolutila, pocijepala ono malo jedinstva koje je preostalo. Rezultat je formiranje pete stranke iz ove partije, koju je preuzeo da vodi dojučerašnji Predsjednik KO SDP Tuzla. Narod bira ljude od povjerenja i traži da upravljaju i vladaju gradom i Kantonom, a ne da budu opozicija, pošto tada sigurno ne mogu ništa.

I počelo je, krivične prijave, press konferencije uz međusobne optužbe za kriminal i korupciju, sve do uvlačenja i Tužilaštva TK koje je navodno pod kontrolom Gradonačelnika. Kada neko ukrade tri metra drva postupak se sprovede i krivac osudi u par mjeseci, zar nam trebaju dugogodišnji beskorisni sudski postupci. Vrijeme je  da administracija grada Tuzla prizna i prihvati odgovornost za dešavanja u gradu i oko zgrade 15. maj koja je trebala biti useljena prije 10 i više godina. Za ovo vrijeme beskorisne nade i čekanja  neki  su stanari umrli, drugi formirali NGO da se bore za svoja prava uz podnošenje krivičnih prijava koje godinama se ne rješavaju. Dosta je više saopštenja i tumačenja kako je Direkcija za izgradnju grada JAVNO PREDUZECE koja je stajala iza gradnje ovog objekta „ POSTALA“ dd sa kojim Opština nema nikakve veze niti odgovornosti, perući ruke od odgovornosti.

Mnogi su skloni da kažu da gradom navodno vlada „građevinska mafija“ kojoj se prilagođavaju prostorni  i  urbanistički planovi  grada, koja dograđuje spratove na objektima a Inspekcija šuti i sve mirno gleda. Zgrada 15. maj krije mnoge dokaze o istinitosti ovih navoda. Potvrda da nešto nije uredu je i nekadašnja izjava Gradskih čelnika da zbog nestabilnog terena se ne može graditi na mjestu stare zgrade Općine Tuzla, a samo stotinu metara dalje izgleda nema tonjenja pa se trenutno završava izgradnja zgrade ili u ulici VI Bosanska gdje je sa lijeve strane ulice zabranjena gradnja, a sa desne strane dozvoljena gradnja. Ovo sve ukazuje na to da nešto nije uredu.

GO BPS Sefer Halilović Tuzla poručuje vlastodršcima koji su se umorili od vlasti u čijim je rukama vlast po mnogim indikatorima postala sredstvo i za obračun sa ljudima i institucijama, da prestanu sa ovom neprihvatljivom politikom, da Gradsko vijeće počne donositi odluke za razvoj ove sredine, da se zaustave tendencije autokratske vladavine pojedinaca te da se bore za pravo i pravdu za sve njegove gradjane.Traži se od Tužilaštva TK da prioritet da ovom sukobu sa ozbiljnim optužbama  na relaciji Imamović-Bijedić i time pokaže da nema nedodirljivih , da pošteno rade svoj posao i da u tom procesu oslobodi i iskljući sve one koji su po bilo kom osnovu bili u poslovnim ili interesnim odnosima sa obzirom da se tako narušava pravičnost postupka – saopšteno je iz BPS-a Sefer Halilović Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)