Trg slobode: Otvoren „2. međunarodni sajam pčelarstva Tuzla 2014“

by admin
| 7:50

U organizaciji Udruženja pčelara Tuzla i pod pokroviteljstvom grada Tuzle u petak je na Trgu slobode otvorena kulturno-privredna manifestacija 2. međunarodni sajam pčelarstva “Tuzla 2014“.

“Imali smo nevjerovatnu kišnu godinu, ali poslije kiše mora doći sunce. Važno je da ste održali proizvodnju, važno je da ste vi dokaz samoodrživosti na cijeloj regiji. Vi ste naša komparativna prednost jer je zdrava hrana velika komparatvna prednost”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, koji je manifestaciju zvanično proglasio otvorenom.

U okviru sajma organizovano je i međunarodno ocjenjivanje kvalitete meda koje je vršila međunarodna komisija od 15 članova i ocijenila 108 uzoraka iz regiona i BiH.

Komisija je ocijenila da 77 uzoraka zaslužuju zlatne medalje, 24 srebrene i pet bronzanih, dok dva uzorka nisu ocjenjivana zbog neispunjavanja uvjeta.

U okviru sajma, na kojem je učestvovalo oko 50 izlagača, drugog dana bit će organizovano stručno edukativno predavanje za pčelare i građanstvo o temi “Pčelarenje bez prirodnih rojeva uz veće prinose“ i “Aktuelna problematika u pčelarstvu s posebnim osvrtom na varou“ o kojima će govoriti Mate Iđojtić iz Vinkovaca, odnosno Željko Mikulić iz Gruda.

Na ovoj kulturno-privrednoj manifestaciji su prvi put u BiH izabrane kraljica meda i dvije pratilje.

Njihov zadatak bit će promocija pčelarstva i pčelinjih proizvoda, zdravog življenja i zaštite okoliša u BiH, ali i u regionu u organizaciji “Udruženja pčelara Tuzla“.

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzle su potpisani i međunarodni ugovori o međusobnoj saradnji s udruženjima pčelara “Lipa“ Erdevik, Republika Srbija, “Matica“ iz Vinice, Republika Makedonija i “Loznica“ iz Republike Srbije.

TI/Fena/Foto: RTV7

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.