ponedjeljak, 02 Decembar 2019 18:00

Dan rođenja Ismeta Mujezinovića: Prisjećanje na jednog od najznačajnijih bh.slikara

0212 ism

Jedan od najznačajnih bosanskohercegovačkih slikara rođen je u Tuzli na današnji dan 1907. godine.

Školovao se u rodnom gradu, a poslije u Sarajevu i Zagrebu. Slikarsko umijeće je usavršavao putujući Evropom i boraveći u evropskim metropolama, istovremeno izlažući svoja djela.

Drugi svjetski rat, tokom kojeg se Mujezinović kao aktivni učesnik Narodnooslobodilačkog pokreta nastavio baviti slikarstvom, ostavio je veliki utjecaj na njegov umjetnički izražaj.
Zahvaljujući društveno korisnom angažmanu tokom poslijeratne izgradnje države, Ismet Mujezinović je zasluženo zauzeo istaknuti društveni položaj kao uvaženi umjetnik i svestrani intelektualac.

Inicirao je osnivanje više kulturnih institucija u Tuzli, zalažuči se tako za razvitak kulturnog života u rodnom gradu. Idejni je tvorac Galerije istaknutih ličnosti (Međunarodna galerija portreta Tuzla), čiji je potom bio veliki donator. Bio je predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje Univerziteta u Tuzli.

Pored mnogobrojnih likovnih djela, gradu Tuzli u naslijeđe je ostavio svoju kuću i atelje, izraživši želju da njegov radni prostor u budućnosti posluži građanima, stvaraocima i svim poštovaocima i ljubiteljima umjetnosti.

Povodom obilježavanja 110. godišnjice rođenja Ismeta Mujezinovića, otvorena je Spomen soba (Međunarodni atelje “Ismet Mujezinović”) u čast i sjećanje na život i djelo velikog slikara. Muzejski i izložbeni prostor Ateljea od tada je otvorenih vrata mnogobrojnim posjetiocima svih naraštaja.

Zaostavštinu Ismeta Mujezinovića čini širok umjetnički opus, koji se najvećim dijelom nalazi u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Zbirka se sastoji od 2085 likovnih djela, koja su nastala tokom skoro sedam decenija stvaralačkog rada. Zbirka slika Ismeta Mujezinovića je 2013. godine proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Procesom digitalizacije, započetom u 2018. godini, obuhvaćena su djela iz Zbirke. Precizno i stručno izvedena digatalizacija umjetničkih djela i cjelokupne dokumentacije vezane za život i rad Ismeta Mujezinovića, omogućila je dostupnost raznovrsnih podataka i olakšala uvid u bogatstvo galerijskog fundusa.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu