Biblioteka “Derviš Sušić”: Promovisana zbirke poezije “Cesta za nigdje”, autorice Minele Moranjkić Ćosić

by nedim
| 6:47
  •  
  •  
  •  
  •  

U Američkom kutku NUB „Derviš Sušić“ u prisustvu brojnih prijatelja  lijepe pisane riječi održana je promocija prve zbirke poezije „Cesta za nigdje“ autorice Minele Moranjkić Ćosić.

Ovo je autoričino prvo samostalno djelo dok su njene priče i pjesme objavljivane u zbirkama „Kad progovori tišina“, „Riječi sa Une“, „Logor“ i druge. Dobitnica je nekoliko priznanja iz oblasti književnosti. Cesta za nigdje je zbirka podijeljena u dva ciklusa: prvi istoimenog naziva u kojem preovladavaju filozofska razmišljanja o postanku, ljubav prema bogu i analiza društva u moderno doba.

Drugi dio je prava lirska poezija pod nazivom „Decenija“, sa tematikom zrele ljubavi žene prema muškarcu ali i ljubavi kao suštini života.U ovom dijelu napisano je i nekoliko pjesama sa tematikom sevdaha.

Recenzenti zbirke „Cesta za nigdje“ su istaknuti bh. književnici: Mehmed Meša Pargan i Miladin Berić, najnagrađivaniji banjalučki pjesnik i satiričar. Izdavač knjige je „Nik – grafit“ Lukavac, naslovnu stranicu i slike unutar knjige potpisuje Branislav Lukić Luka, a štampana je u 500 primjeraka.

U ulozi voditelja programa našao se  dipl.žurnalista Izen Hajdarević, a stihove  iz zbirke recitovao je glumac Irfan Kasumović uz muzičku pratnju prof. Mirza Sitarevića.

Drugi dio promocije knjige posvećen je kolegama umjetnicima pod nazivom „Rođendanska pjesnička karavana – Slavimo ljubav“ u kojoj su se najboljim djelima predstavili autori sa područja TK a među kojima su Branislav Lukić Luka, Nihad Mešić River, Senada Užičanin, Ernad Musić i mnogi drugi.

Ovo je rođendanski poklon autoricinoj vječnoj inspiraciji.

Minela Moranjkić je diplomirani žurnalista i zaposlena na mjestu direktora JU Javna biblioteka Lukavac gdje svakodnevnim aktivnostima nastoji promovirati čitalačku svijest. Ovo je njena druga promocija a ujedno i najava romana „Savršeno istempirana nesreća“ koji je u postupku recenzije.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.