SBBBiH TK: Tuzla mora biti energetsko sjedište Bosne i Hercegovine

by admin
| 14:45

Kantonalni odbor SBB-Fahrudin Radončić TK-a danas je održao press konferenciju na temu „Tuzla – energetsko sjedište Bosne i Hercegovine“.

Prisutnim su se obratili nosioci  listi za Skupštinu Tuzlanskog kantona, mr. Fuad Hadžimehmedović , kao i potpredsjednik SBB-Fahrudin Radončić i nosilac liste za PS BIH , prof. dr Mirsad Đonlagić.

Fuad Hadžimehemdović, nosilac liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona, istakao je da u Savezu za bolju budućnost Bosne i Hercegovine smatraju da Tuzlanski kanton i zvanično treba biti priznat kao energetsko središte Bosne i Hercegovine.

Razlozi za takvu incijativu su brojni:

-25 % od ukupne proizvodnje električne energije u BiH proizvodi se u Tuzli što odgovara 52% proizvodnje u FBiH.

Od ukupnih bilansnih rezervi uglja u BiH 38% je u Tuzlanskom bazenu.

-51,47% lignitnih rezervi je kod nas u rudniku Kreka, 21,4% mrkog uglja je u našoj regiji.

-Ove rezerve prema današnjoj eksplotaciji dovoljne su za narednih 300 godina proizvodnje.

Pored toga, tuzlanska regija ima odlične interkonekcije sa energetskim sistemom susjednih zemalja.

Također u dva velika istraživačka projekta koja je radio Energoinvest sa 12 konzorcijalnih firmi iz svijeta (među kojima su velike evropske i američke kompanije) procjenjeno je da u tuzlanskoj regiji postoji 99,8 miliona barela nafte što je 45% ukupno procijenjenih rezervi u BiH.

Višedecenijska tradicija Rudarskog Instituta i Rudarskog fakulteta osigurava i kvalitetan kadar, a veoma važna činjenica je da u tuzlanskom bazenu postoji sva infrastruktura za dalji razvoj energetike.

Iz tog razloga, Savez za bolju budućnost će se u narednom mandatu boriti da sjedište Ministarstva energije, industrije i rudarstva bude u Tuzli, jer to naš kanton zaslužuje. Na taj način ćemo osigurati dalji razvoj ovog područja jer će na taj način jačati izgradnja komunikacijskog sistema, puteva, na ovo područje će dolaziti brojni investitori, a doći će i do razvoja biznis turizma.

„Nedavno je u parlamentu federacije u oba doma usvojen zakon kojim se omogućuje  Tuzli i Kaknju ( kao jedina dva grada u BiH koja nisu bili na listi onih kojima elektroprivrede u BiH ne plaćaju nadoknadu koju nanose lokalnoj zajednici). Kao predsjednik kluba poslanika SBB u Federalnom predstavničkom domu sam postavljao pitanja i insistirao na odgovorima i konkretnim potezima koje mora učiniti Vlada federacije na sanaciji šteta koje su dostigle stravične razmjere tokom dugog niza godina rada termoelektrane.Za marginaliziranje Tuzle i ovog kraja, između ostalog i u energetskom sektoru krivi su oni koji su 20 godina obećavali da će ovaj kraj, koji daje danak u resursima i zdravlju svojih građana, dobiti adekvatnu naknadu i značaj pozicioniranjem ministarstva energije, rudarstva i industrije ili upravljanjem resursima kao i razvijanjem saobračajne infrastrukture čime bi bila razbijena saobraćajna izolacija – rekao je Prof dr Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB-Fahrudin Radončić i nosilac liste PS BIH.

(TI/PO)