Slijepo crijevo u FBiH: Tuzlanski kanton ostaje bez putničkog željezničkog saobraćaja?

by nedim
| 16:41

Redovnom godišnjom promjenom reda vožnje na željeznici, koja stupa na snagu u noći 14/15. decembra 2019. godine, Željeznice Republike Srpske (ŽRS) ukidaju sva tri para putničkog voza Doboj-TUZLA-Doboj, a koji će nastaviti voziti na relaciji Doboj-Petrovo Novo-Doboj.

Tako će Tuzlanski kanton ostati bez putničkog željezničkog saobraćaja i kao takav biti jedini na Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH) bez putničkih vozova – pišu na FB Stranici Putnički voz Doboj LUKAVAC TUZLA Doboj.

Tuzlanski kanton koji kroz saobraćaj teretnih vozova daje najviše prihoda Željeznicama Federacije BiH, jedini još uvijek nema elektrifikaciju pruge, što je preduslov i za kvalitetniji željeznički saobraćaj.

Podsjećamo, lokalni voz ŽFBH Tuzla-BRČKO-Tuzla je ukinut 2012. godine.

– Ovim putem apelujemo na nadležne u ŽFBH i ŽRS, ali i na vlasti, da do 14. decembra iznađu rješenje i da postojeći vozovi nastave prevoziti putnike, kao i da se započnu aktivnosti na sanaciji i elektrifikaciji pruge kako bi se uvele nove putničke linije s kojim bi se Tuzla povezala s drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu – istakli su korisnici ove linije i “Prijatelji željeznice”.

(Tuzlainfo.ba)