Ogorčeni građanin Tuzle upozorava: Dom zdravlja Tuzla pacijenate pravi budalama!

by nedim
| 14:40

Na adresu portala Tuzlainfo.ba danas je stiglo pismo građanina Tuzle Dine Šakanovića, koje objavljujemo u u nastavku u cjelosti, a u kojem se navodi:

Zbog problema sa sinusima sam upućen na bris grla i nosa u službu za mikrobiologiju Doma zdravlja u Tuzli gdje su mi uzeli briseve 14. februara 2023. godine. I sve bi to bila uobičajena i normalna procedura da na kraju nisam dobio lažno negativan nalaz, pogrešan nalaz. Budući da imam barem osnovnog iskustva u mikrobiologiji i uzimanju briseva jer sam završio srednju farmaceutsku, znao sam da bris nije uzet kako treba. Umjesto sluznice u unutrašnjosti nosa i grla, službenica Doma zdravlja mi je usljed neznanja/nebrige/nezainteresiranosti za svoj posao uzela bris obraza i ulaznog dijela nosa. Jasno se osjetilo gdje je „zagrebala“ i odakle je uzela bris.

Odmah isti dan, svjestan kako će nalaz iz Doma zdravlja Tuzla biti pogrešan, iste briseve ponovim u privatnoj zdravstvenoj ustanovi gdje su urađeni kako treba. Nakon što sam 21. februara podigao nalaze s oba mjesta, očekivano, bili su različiti. Nalaz Doma zdravlja Tuzla pokazao je kako nisu izolovane bakterije, a nalaz privatne zdravstvene ustanove kako su izolovane bakterije. Ista pretraga urađena istog dana na istom pacijentu je pokazala različite rezultate u javnoj i privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Nemam razloga sumnjati u bris privatne zdravstvene ustanove prvo zato što je uzorak uzet kako treba, a drugo zato što imam upalu sluznice nosa  koja je morala nečim biti uzrokovana, a to nešto su očigledno bakterije koje bris Doma zdravlja Tuzla nije pokazao jer uzorak za bris uzet pogrešno.

Istog dana sam otišao u upravu Doma zdravlja Tuzla oko 13:00 i zatekao prazne kancelarije. Gospođa koja se zatekla tamo, čini mi se spremačica, me poslala nazad u mikrobiologiju kod doktorice Selme Vugić koja je i potpisala nalaz. Na šalteru mikrobiologije gospodin koje je i izdao nalaz nije pokazao neki interes za to što sam za istu pretragu dobio dva suprotna nalaza. Samo mi je rekao da “Selme nema” i da dođem “sutra do 9 sati kad je doktorica tu”. Usred radnog dana, oko 13:00 je nije bilo, kao očito ni pola uprave Doma zdravlja Tuzla. Nimalo se nije potresao što je služba u kojoj radi izdala pogrešan nalaz.

Pišem vam sve ovo zato što očigledno brisevi koje radi mikrobiologija Doma zdravlja u Tuzli barem djelomično nisu tačni i pokazuju pogrešne rezultate. Ti rezultati dalje vode do pogrešnih dijagnoza i pogrešnih terapija. Da sam vjerovao mikrobiologiji Doma zdravlja dijagnozu i terapiju bih dobio nikad. Dom zdravlja Tuzla se igra sa zdravljem građana koji ga financiraju. Kada im se očigledno pokaže, da ne kažem nacrta, kako su pogriješili i ugrozili nečije zdravlje, uopće ne pokazuju ni interes ni zabrinutost, a pogotovo ne namjeru da nešto promijene kako se propusti ne bi ponavljali. To nije ništa drugo nego rasipanje javnog novca i pravljenje pacijenata, građana Tuzle, budalama.

Danas, 21. februara 2023. godine, oko 13 sati mikrobiologija Doma zdravlja Tuzla uredno izdaje nalaze, u drugoj prostoriji se sluša muzika, doktorice nema na radnom mjestu kao ni pola uprave Doma zdravlja Tuzla, uživa se i plata se prima,  a apsolutno nikoga u Domu zdravlja Tuzla nije briga što su rezultati njihovih briseva LAŽNO NEGATIVNI. Zanimljivo je spomenuti da je oba brisa, rađena istog dana na istom pacijentu, u javnoj i privatnoj zdravstvenoj ustanovi od kojih je jedan negativan, a drugi pozitivan, potpisala i pečatom ovjerila ista doktorica Selma Vugić. Izgleda da se radi o ekspertici koja u javnoj zdravstvenoj ustanovi urijetko boravi na radnom mjestu i blage veze nema kako su uzeti brisevi za nalaze koje potpisuje niti je to interesuje dok se privatnoj zdravstvenoj ustanovi za razliku od javne ekspertica zaista bavi svojim poslom.

Budući da se u Domu zdravlja Tuzla očito ne potresaju pogrešnim nalazima, obratio sam se vama nadom da ćete ovo objaviti i upozoriti građane Tuzle kako su im rezultati pretraga na mikrobiologiji moguće lažno negativni jer zaposlenici mikrobiologije Doma zdravlja Tuzla NE ZNAJU uzeti bris. Šta još ne znaju u Domu zdravlja Tuzla, strah me i pomisliti. U prilogu vam šaljem fotografije nalaza, javnog i privatnog, urađenih istog dana, koje je potpisala ista doktorica, samo što je jedan negativan, a drugi pozitivan na bakterije, navodi se u pismu Dine Šakanovića.