Zlatni ljiljan Klej održao predavanje mladima iz Tuzle na tribini u povodu Dana državnosti

by admin2
| 4:36
  •  
  •  
  •  
  •  

Mreža mladih Medžlisa IZ Tuzla i biblioteka „Behram-beg“  organizirali su tribinu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Tribina je održana 24. novembra u džamiji Tevba u Gornjim Čaklovićima. 

Gost predavača koji se ovom prilikom obratio mladima iz tuzlanskih džemata bio je dobitinik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” Edin Haračić – Klej. 

Okupljena omladina je imala priliku da posluša obraćanje čovjeka koji je u Armiju RBiH stupio kao dobrovoljac. U JNA je bio graničar, ali je krajem 1992. godine obučen za protiv oklopnjaka.

Proteklo je više od dvije decenije od nezapamćenog herojstva Tuzlaka Edina Haračića Kleja, koji je na zvorničko-teočanskom ratištu zaustavio prodor agresorskih vojnika i tenkova ka Kalesiji i Tuzli.

Naime, Haračić je, koristeći protivoklopne rakete, uništio šest tenkova i odbio napad daleko nadmoćnijeg naprijatelja koji je namjeravao doći pred Tuzlu i druge gradove u okruženju. Dvije decenije kasnije o nezapamćenom herojstvu Edina Haračića Kleja rijetko ko priča.

Tokom tribine istaknuta je važnost kulture sjećanja, kao i njegovanja patriotizma kao najistaknutijeg vida ljubavi prema domovini.

Tribini je prisustvovao i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, direktor biblioteke „Behram-beg“ Admir Muratović, koordinator Mreže mladih Esmir-ef. Hasanović i imami tuzlanskih džemata.

Domaćin ove tribine bila je grupa “Mladi zajedno” koja realizuje aktivnosti za mlade na području istočnog dijela grada.

Vrijedi naglasiti da je omladina iz tuzlanskih džemata proučila hatmu za rahmetli Esadu Okić iz Tešnja, svršenicu tuzlanske Medrese koja je nedavno preselila na bolji svijet. Hatma je predata tokom druženja te je upućena zajednička dova za Esadu. Također, prikupljena su i značajna sredstva koja će na njeno ime biti uplaćena za izgradnju džamije u Jusićima (Zvornik), jednom od prvih povratničkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.