Potpisani ugovori: Povratnicima u TK i RS dodijeljeno 260 hiljada KM

by admin2
| 16:00

U prisustvu premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića  i ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Admira Hrustanovića danas su potpisani ugovori za 81 projekat održivog povratka.

Uz želju da korisnici  grant sredstava novac utroše za ono što im je najpotrebnije kako bi olakšali život u povratničkim mjestima na području18 opština Tuzlanskog kantona i Republike Srpske, premijer Tulumović je istaknuo da će Vlada TK posvetiti posebnu pažnju potrebama i oblasti povratka.

Od 116 prijava Komisija za odabir i predlaganje korisnika grant sredstava odabrala je 81 korisnika grant sredstava za održiv povratak u 2019. godini, naglasio je ovom prilikom resorni ministar Hrustanović. „Riječ je o sredstvima za realizaciju projektnih ideja, odnosno, samozapošljavanja povratnika u ukupnoj vrijednosti od 260.200,00 KM“, rekao je ministar Hrustanović pojašnjavajući da su prijave mogle biti podnijete za priključke za mehanizaciju, motokultivatore, plastenike do 100 m2, sitnu i krupnu  stoku te mašine i uređaje za obavljenje obrtničke djelatnosti.

Ovogodišnji program  Vlade TK-a za podršku povratku Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a provodi od juna, a među donacijama je i 8 muznih krava, 3 steone junice, 9 korisnika dobilo je 122 ovce, 33 motokultivatora, 6 tovnih junadi, tri traktorska priključka, 4 gospodarska objekta, 8 povratnika opremu za obrtničku djelatnost, dva kompleta opreme za pčelarstvo, 2 agregata, 2 plastenika od 100 m2 i kosilica. Na području TK dodijeljene su 32 donacije a na području RS-a 49.

(Tuzlainfo.ba)