Tuzla: Žrtve nasilja prekinule šutnju – Vive Žene održale prvi forum “Moja priča”

by nedim
| 20:36

U sklopu regionalnog projekta  “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova”, koji finansira Evropska unija, a provodi UN Women, U.G. Vive Žene kao partneri na projektu održale su u srijedu 20. novembra 2019. godine u MZ Kiseljak – Tuzla prvi Forum pod nazivom “Moja priča” i “Ženski lanac podrške”.

Projektne aktivnosti sprovedene su u četiri regije/područja Sjeveroistočne Bosne kroz period 2018/2019 godina.

Održanom Forumu prisustvovali su profesionalci iz institucija i predstavnici udruženja koja se bave žrtvama nasilja, članovi pomenute lokalne zajednice kao i žrtve nasilja koje su odlučile da “prekinu šutnju” i sa prisutnima podijele svoju priču kako bi ohrabrile one koji trpe nasilje da naprave prijavu kao i da svojom pričom potaknu profesionalce da govore o sistemu podrške.

Prema riječima Aide Mustačević Cipurković koordinatorice projekta iz Vive Žene najvažniji je prekid šutnje i vraćanje povjerenja u institucije, jer se često dešava da profesionalci u kontaktu sa žrtvama naprave korak koji može reatraumatizirati žrtvu.

– Jedna od značajnijih aktivnosti koja je urađena u proteklom periodu je razvoj “Ženskog lanca podrške”. Kroz desetomjesečni rad psihoterapeuta sa grupam žena, a primjenjujući pri tome metodologiju “Ljudska biblioteka” dodatno ih se osnažilo da u svom djelovanju, sada kao društvene aktivistice, potaknu druge žene i djevojke na prekid šutnje o nasilju i na taj način djeluju proaktivno u rješavanju “vlastite intimne priče”.“Ženski lanac podrške” je inicijativa utemeljena na ideji da žene žrtve nasilja stvaraju lanac podrške drugim skrivenim žrtvama i ženama koje su izložene opasnosti od nasilja. Članice grupe se osnažuju da postanu javne govornice i edukatorice u borbi protiv nasilja nad ženama – objasnila je Aida Mustačević Cipurković.

Aida je istakla da se organizovanjem ovakvih javnih skupova želi napraviti platforma za raspravu o rodnim pitanjima kako bi se potaknuli učesnici da kroz lični dijalog sa žrtvama nasilja promisle o svojim ličnim stavovima o rodno uvjetovanom nasilju i na taj način se otvori diskusija o stavovima i suočavanju sa vlastitim predrasudama i potrebom za pokretanjem transformacije roda i rodnih pitanja kako na ličnoj tako i na društvenoj razini.

– Ako je žena koja je doživjela nasilje osnažena za “prekid šutnje o počinjenom nasilju” to tada stvara prostor unutar društva da utiče na stavove članova porodice, susjedstva i zajednice. Dakle, obrazovanje i svijest zajednice o dinamici rodno uvjetovanog nasilja mogu smanjiti percepciju stigme koja uzrokuje da mnoge žrtve “pate u tišini” – istaknuli su organizatori skupa.

Na jučerašnjem Forumu kao govornice bile su dvije hrabre žene koje su kroz pomenuti program osnažene, te su progovorile o teškom fizičkom i psihičkom nasilju koje su preživjele i na taj način poslale snažnu poruku javnosti o razornim posljedicama nasilja i kako se uz adekvatnu sistemsku podršku može izaći iz začaranog kruga nasilja.

Naredni forumi tokom novembra i decembra održat će se u Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Odžaku i Brčkom.

(Tuzlainfo.ba)