MIZ Tuzla obilježio Dan dječijih prava: 350 paketa djeci u Edukativnom centru i podrinjskim školama

by nedim
| 9:28
  •  
  •  
  •  
  •  

Međunarodni dan dječijih prava MIZ Tuzla je obilježio posjetom Edukativnom centru Nova Kasaba u srijedu, 20. novembra 2019. godine. 

Delagacija predvođena  glavnim tuzlanskim imamom hafiz Ahmed-ef. Huskanovićem u Novoj Kasabi srela se sa učenicima i nastavnicima Centra. Tom prilikom hafiz Huskanović obratio se riječima podrške djeci, njihovim roditeljima i nastavnicima u njihovoj borbi za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava. 

Edukativni centar Nova Kasaba je mjesto u kojem nastavu pohađa 133 bošnjačke djece iz Konjević Polja, kao i iz ostalih okolnih mjesta. U sistemu manjeg bosanskohercegovačkog entiteta za ovu bošnjačku djecu ima mjesta samo ako žele da uče “jezik bošnjačkog naroda”. Od 2014. godine roditelji vode borbu da im djeca izučavaju bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta Bosne i Hercegovine.

“Jezik bošnjačkoga narod,  kako rogobatno stoji u ustavu RS,  predstavlja zloupotrebu i pokušaj negiranja bosanskog jezika kao jezik države Bosne i Hercegovine koji se govorio na ovom području mnogo prije nekih drugih standardiziranih jezika Jugoistočne Evrope. Time se hoće poručiti kako Bosna i Hercegovina kao država nema ništa svoje nego samo mogu imati “konstitutivni” narodi, a oni  treba da se dogovore o svemu, pa i o jeziku. Tom logikom su ukinuti i nazivi Bosanski u nazivima bosanskih gradova u RS-u što je nonsens” – istaknuto je tokom susreta. 

Glavni imam Medžlisa IZ Vlasenica Nurdin-ef. Grahić i predsjednica Aktiva nastavnika islamske vjeronauke Nedžmija Hadžić su se također obratili. 

Koordinator Centra Rifet Muhić predstavio je rad Centra, istakao neke osnovne podatke o načinu rada Centra i izazovima s kojima se učenici i nastavnici susreću.  


Tokom posjete  učenicima u Novoj Kasabi uručeni su poklon paketi koje su za njih pripremili učenici tuzlanskih osnovnih i srednjih škola. 

Ideja za posjetu potekla je od Aktiva nastavnika islamske vjeronauke, prepoznata je kao važna i kao takva je uvrštena u program mevludske manifestacije “Stazama Poslanika islama”. 

Delegaciju su činili tuzlanski imami, nastavnici i profesori islamske vjeronauke, koordinatori  odjela Medžlisa Tuzla i učenici.

Poklon paketi uručeni su i učenicima u područnoj školi Potočari i Glogova. Tokom posjete Potočarima upriličen je susret sa glavnim imamom Damir-ef. Peštalićem i nastavnicima. 

Ovom prilikom uručeno je oko 350 paketa djeci u Centru i podrinjskim školama – navedeno je u informaciji Medžlisa islamske zajednice u Tuzli.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.