Tuzlanski stručnjaci na kongresu endoskopskih hirurga: Međunarodna saradnja otvara puteve razvoja

by admin2
| 11:00
  •  
  •  
  •  
  •  

Drugi kongres endoskopskih hirurga Srbije održao se u Beogradu, od 14. do 16. novembra 2019. godine se temom Unapređivanja i napretka minimalno invazivne hirurgije u Srbiji i regionu uz prezentaciju kroz naučne i poster sesije. Smatrali su da je regionalna saradnja ključ daljeg razvoja, ne samo minimalno invazivne hirurgije, već hirurgije uopšte.

Kao suorganizator kongresa učestvovalo je i Udruženje endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine, što je još jedno priznanje vodećem hirurškom udruženju u Bosni i Hercegovini. Pozvani predavači bosanskohercegovačkog udruženja bili su prof.dr Samir Delibegović, prof.dr Fuad Pašić, prof.dr Goran Krdžalić, iz UKC Tuzla, i doc.dr. Nenad Lalović, iz Univerzitetske bolnice Foča.

Pozvani predavači su eminentni hirurzi, koji su svoj međunarodni ugled ostvarili postignućima iz oblasti kojom se bave, i izlagali predavanja visoke kvalitete. Još je značajnije da je poziv našim profesorima i promocija ustanova iz koje dolaze i cijele Bosne i Hercegovine.

Prof.dr. Samir Delibegović je imao dva predavanja, jedno iz područja kolorektalne hirurgije, sa temom kako implementirati naprednu laparoskopsku hirugiju u zemljama u razvoju, te drugo, laparoskopska apendektomija, kao zlatni standard.

Prof. dr Fuad Pašić je imao predavanje u kojem je dao presjek učinjenih barijatrijskih operacija u BiH i kako ih dalje unaprijediti, a prof.dr. Goran Krdžalić, o uniportal VATS operacijama koje je prvi počeo izvoditi u BiH. Iz UKC Tuzla rad je imao i dr. Nermin Mušanović, istaknuti torakalni hirurg srednje generacije.

Drugi kongres UEHS u Beogradu je bio još jednom mjesto gdje su predstavljeni rezultati postignuti u bosanskohercegovačkoj hirurgiji, ali i prilika za sticanje novih informacija iz područja minimalno invazivne hirurgije.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.