Banovići: Promovisano 11 učača Kur'ana

by Tuzla Info
| 13:10

U nedjelju, 5.2.2023. godine, u džamiji u Treštenici, MIZ Banovići, održana je promocija novih učača Kur'ana. Grupa od jedanaest džematlija je sa hafizom Mehmed-efendijom Mujićem u periodu od dvije godine vrijedno i ustrajno radila na usvajanju znanja iz arapskog pisma a potom i na usavršavanju učenja Kur'ana.

 

Nakon akšam-namaza polaznici halke Kur'ana su proučili Jasin, a nakon toga se prisutnima obratio hafiz Mehmed-efendija Mujić koji je pohvalio polaznike halke za njihov trud i ustrajnost, a zatim izrazio zahvalu svim džematlijama na dosadašnjem hizmetu džematu i Islamskoj zajednici.

 

Ovaj program je ujedno bio i oproštaj hafiza Mehmeda sa džematlijama iz Treštenice zbog njegovog prelaska u džemat Podgorje.

 

Nakon hafiza Mehmeda prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Banovići mr. Sead-efendija Mrahorović koji se zahvalio hafizu Mehmedu za dosadašnji rad i poželio mu sreću u nastavku obavljanja časnog imamskog posla. On je najavio gosta predavača dr. Mensura-efendiju Husića, rukovodioca Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

 

Na početku svoga govora dr. Husić je istakao da je džamija i briga o njoj pokazatelj domaćinstva jednog džemata i da su džematlije u Treštenici opravdali epitet istinskog domaćina. Nakon toga je govorio o Kur'anu kao lijeku i milosti. Današnji vakat je, kako je gost predavač kazao, ispunjem raznim iskušenjima i vjernik treba dati prioritet duši, hraniti je Kur'anom, lijepim stvarima, dobrim djelima i tako je čistiti i oplemenjivati. Tako će vjernik steći i navući na sebe odjeću bogobojaznosti.

 

Nakon obraćanja dr. Husića proučene su kratke sure i hatma-dova a nakon jacija-namaza novim učačima Kur'ana uručene su diplome.