Srijeda na Filozofskom fakultetu: Javno predavanje o temi Politička kultura i politička komunikacija u BiH

by admin2
| 15:58
  •  
  •  
  •  
  •  

U srijedu, 20.11.2019. godine u 17.00 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (učionica 135) dr. sc. Enes Osmančević, vanredni profesor, će održati javno predavanje o temi Politička kultura i politička komunikacija u Bosni i Hercegovini: posebnosti i izazovi.

Time će biti nastavljen treći ciklus predavanja pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”.

Kratak izvod iz predavanja:

Politička kultura i politička komunikacija u Bosni i Hercegovini na niskom su stupnju razvoja i ne potiču razvoj demokratičnosti u društvu. Vlast, mediji i javnost, kao agensi političke komunikacije, stoje u odnosu višestruko negativnih utjecaja.

Vlast je samo deklarativno demokratska, s tendencijom totalitarnog načina vladanja, ona guši slobodu medija. Mediji su, uglavnom, pristrasni, okrenuti su centrima moći, umjesto publici.

Javnost je latentna, etno-teritorijalno fragmentirana i nije javnost u političkom, građanskom smislu te riječi. To su specifičnosti političke kulture i političke komunikacije, pred kojima je mnogo izazova.

U okviru „Srijede na Filozofskom fakultetu“ tokom akademske 2019/20. godine održava se sedam predavanja domaćih i gostujućih profesora, kojima Fakultet ima za cilj popularizirati nauku, izgraditi se kao prepoznatljiv prostor za razmjenu mišljenja o javno značajnim temama i potvrditi se kao prosvjetna ustanova u službi zajednice.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.