Gradsko vijeće Tuzla jedinstveno: Migrantima pomoći, ali ne na štetu građana Tuzle

by admin2
| 17:47
  •  
  •  
  •  
  •  

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla danas su iskazali jedinstven stav da ne žele da migranti budu smješteni na lokaciji bivše kasarne u Ljubačama među lokalnim stanovništvom nego da se nađe drugo pogodnije rješenje odnosno njihov smještaj dalje od naseljenih mjesta.

-Vlada FBiH donijela je ishitrenu, jako štetnu, katastrofalnu odluku. Pri tome su prekršili Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, jer prilikom donošenja nisu konsultovane lokalne vlasti u Tuzli i Živinicama – rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Na sjednici su se obratili i predstavnici pet tuzlanskih mjesnih zajednica Ljubače, Pasci, Par Selo, Kiseljak i Husino koji su rekli da je stanovništvo zabrinuto, strahuju da svoju sigurnost ukoliko migranti usele u kasarnu na Ljubačama

– U Gornjim Pascima živi oko 3.500 ljudi. Ne želimo da se tu smjesti oko šest hiljada migranata, jer vidimo šta se dešavalo na području Bihaća, pljačke, tučnjave – rekao je Senaid Avdić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gornji Pasci.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vijeća jednoglasno je usvojeno čak 19 zaključaka vezanih za ovu problematiku, a za njih su glasali svi prisutni vijećnici, pozicija i opozicija.


Jednim od zaključaka se “zahtijeva zatvaranje granica BiH na način na koji su države članice EU, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Slovenija, zatvorile svoje granice, pod uvjetom da državna policija izbjegne ugrožavanje života migranata”.

Također, Gradsko vijeće Tuzle traži od Skupštine Tuzlanskog kantona da što prije zakaže vanrednu sjednicu povodom Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 14.11.2019. godine, da se kasarna u Ljubačama dodijeli Vijeću ministara, Ministarstvu sigurnosti BiH za smještaj migranata te sugeriše Skupštini da se, u cilju zaštite sigurnosti građana Tuzlanskog kantona, usprotivi Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Gradsko vijeće Tuzle i Grad Tuzla posebno upozoravaju na okolnost da je veéi dio površine vojnog objekta Ljubače minirano područje (prema podacima BH MAC-a 1 15.985 metara kvadratnih površine) te da deminiranje ovog područja nije moguće izvršiti u kratkom niti u nekom dužem roku.

Gradsko vijeće Tuzla traži od nadležnih organa da registracioni centar za strance bude na državnoj granici, kako bi se spriječilo nekontrolisano kretanje stranaca od granice do ulaza u grad Tuzlu pa i boravak u gradu Tuzla bez odgovarajućih identifikacionih dokumenata a posebno za regiju Sjeveroistočne Bosne u Zvomiku i Bijeljini gdje je ulazak migranata najveći.

Također, između ostalog, u cilju zaštite sigurnosti građana, tražili su i promjenu prakse kada je u pitanju provjera identiteta migranata na način da se u registracionim centrima migrantima odmah izdaje identifikacioni dokument sa fotografijom migranta, ovjeren važećim pečatom, kako bi se spriječile moguće zloupotrebe identiteta migranata.

Jednim od zaključaka traži se od Vlade FBiH da do naredne redovne sjednice Gradskog vijeća Tuzla koja će se održati 28.11.2019. godine stavi van snage Odluku da se kasama u Ljubačama dodijeli Vijeću ministara Ministarstvu sigurnosti BiH za smještaj migranata te da o tome odmah obavijesti Gradsko vijeće Tuzla, u suprotnom će Gradsko vijeće Tuzla podnijeti zahtjeve nadležnim organima za procesuiranje odgovornih zbog pokušaja izazivanja opće opasnosti kao i o podržavanju protesta kojima će se predstavnicima mjesnih zajednica i drugim građanima Grada Tuzle pridružiti i vijećnici Gradskog vijeća Tuzla.

Upozorili su da Grad Tuzla neće dozvoliti smještaj migranata na svom području ali da su spremni, ukoliko to bude potrebno, i finansijski podržati premještanje migranata koji se trenutno nalaze na području grada Tuzle na drugo adekvatno područje, po mogućnosti nenaseljeno područje u kojem bi se migrantima, u cilju zaštite njihovog života i zdravlja, posebno u zimskim uslovima, obezbijedio smještaj, hrana, higijena i zdravstvena zaštita ali bez narušavanja prava i sigurnosti lokalnog stanovništva.

Zaključeno je i da će Gradsko vijeće Tuzle i gradonačelnik i dalje pratiti aktivnosti na uspostavljanju migrantskog centra u kasami Ljubače te će, ukoliko dođe do implementacije Odluke donesene od strane Vlade Federacije BiH, ponovo adekvatno, u skladu sa svojim ovlaštenjima, djelovati.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.