Najavljen generalni štrajk u ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli: Rudari traže neisplaćenu plaću

by admin2
| 11:44
  •  
  •  
  •  
  •  

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli je na redovnoj sjednici, održanoj 15. novembra 2019. godine u Tuzli usvojio Odluku o najavi generalnog štrajka u ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli za 26. novembar 2019. godine sa početkom u 07,00 sati.

Generalni štrajk se najavljuje radi neisplaćene plaće za mjesec oktobar 2019. godine što je, kako je istaknuto, direktno nepoštivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH a koji je u primjeni na osnovu Sporazuma o primjeni Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva u Federaciji BiH koji je potpisan 23. oktobra 2019. godine od strane predstavnika reprezentativnih granskih sindikata iz oblasti rudarstva u Federaciji BiH i Vlade Federacije BiH.

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli je u obrazloženju odluke o najavi generalnog štrajka naveo da su za mjesec oktobar 2019. godine u navedenom rudniku realizovani planirani rezultati u proizvodnji uglja te je proizvedeno 180.944 tone uglja.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.