Vrijedno priznanje: Jagoda Iličić nominovana za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“

by admin
| 16:02

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla danas je održana press konferencija povodom nominacije književnice Jagode Iličić za nagradu Astrid Lindgren 2015.

Od 2007 godine Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, je jedino nominacijsko tijelo iz BiH za nagradu Astrid Lindgren ovlašteno od strane Švedskog umjetničkog vijeća (Swedish Arts Council) i predlaže kandidate iz naše države, dajući im šansu da na taj način učestvuju na natjecanju za najprestižniju nagradu za dječiju književnost u svijetu.

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla predložila je književnicu Jagodu Iličić za ovu prestižnu nagradu, dok je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine za nagradu The Astrid Lindgren Memorial Award za 2015. godinu nominirala: Aliju H. Dubočanina i Jagodu Iličić.

Nagrada je u vrijednosti od 5 miliona švedskih kruna (53.000 eura). Cilj ove nagrade između ostalog jeste privući nadarene pripovjedače, autore i ilustratore, te ih ohrabriti da stvaraju kvalitetnu književnost. Nagradu mogu dobiti pisci, ilustratori, pripovjedači, kao i oni koji promoviraju čitanje književnosti. Nagrada se dodjeljuje za cjelokupno književno djelo, a ne samo za individualne radove.

U razmatranje se uzimaju djela visokog umjetničkog kvaliteta, kao i ona koja oživljavaju snažan humanistički duh koji je posjedovala Astrid Lindgren.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.