Prof. Mešalić: Još čekamo nacionalne skrining programe za karcinom grlića maternice

by Tuzla Info
| 19:15

Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu, čiji se uzrok u više od 99 posto slučajeva povezuje sa HPV virusom. Skoro svaki slučaj raka grlića maternice može biti spriječen redovnim skriningom grlića, te HPV vakcinacijom.

Tuzlanski kanton je prvi put u historiji dobio HPV vakcine. Djevojčice i žene u tom kantonu nisu imale  priliku primiti tu vakcinu, koja prevenira obolijevanje od raka grlića materice. Odsad će moći besplatno dobiti tu vakcinu.

Specijalista ginekologije i akušerstva, šefica ginekološkog odjeljenja u tuzlanskom Domu zdravlja prof. dr Lejla Mešalić naglašava da to jeste najčešći genitalni karcinom kod žena, ali je preventabilan te se lako i jednostavno dijagnosticira.

– Nažalost, u BiH nemamo nacionalne programe skrininga za karcinom grlića maternice. U iščekivanju smo takvog programa, koji bi smanjio učestalost te bolesti – kazala je.

Kako naglašava, rak grlića maternice nastaje abnormalnim umnožavanjem pojedinih stanica koje su inficirane. Zahvata vrat maternice koji je okrenut prema vagini što, taj dio genitalnog trakta, čini veoma dostupnim i vidljivim.

– Zdrave žene nema bez zdravog grlića maternice. To je jako važno. Važno je napomenuti i to da, ako se otkrije na vrijeme, taj karcinom je izlječiva bolest. Zato je uvijek akcent na preventivnim pregledima – naglasila je.

Profesorica dr. Mešalić naglašava da su brojni faktori rizika, ali danas se najviše govori o humanom papiloma virusu odnosno HPV infekciji kao glavnom uzročniku karcinoma grlića maternice i prekanceroza.

– Taj virus jeste seksualno prenosiv, ali to ne znači da je apsolutno seksualno prenosiv. Muškarci su prenosioci, žene su nosioci, međutim važno je reći da može spontano da regredira (povuće se) ako žena vodi zdrav stil života ili ima partnera čiju seksualnu historiju poznaje. Pri tom je važno seksualno obrazovanje adolescentica – kazala je.

Zalaže se za otvaranje savjetovališta za mlade gdje bi adolescentice imale možda lakši pristup ginekologu, priliku za savjet i pregled.

– HPV virus može biti naročito opasan ako je došlo do ranog stupanja u seksualno odnose (sa 14 ili 15 godina) – kaže ona.

Među riziko faktorima je i zapaljenje grlića uzrokovano bakterijama. Zdrav grlić je nužan da bi se, kako je kazala prof. dr. Mešalić, sačuvala fertilnost jedne žene.

– Zato se mora liječiti infekcija, voditi računa o simptomima koje pacijentica navodi, redovnim pregledima i PAPA testovima – kaže. U faktore rizika ubraja se i socijalno stanje, nezdrav način života, pušenje…..

U slučaju da žena ima faktore rizika, potrebno je pet do deset godina da se razvije karcinom grlića maternice. To znači da se PAPA test preporučuje jednom godišnje. Ako je PAPA test uredan, dvije godine zaredom, može se ponavljati svake dvije čak i tri godine. Pod uvjetom da je HPV negativan.

– Najčešće se javlja kod žena od 35 do 55 godine, ali ni mlađe osobe nisu toga pošteđene. Možda tome doprinosi i rano stupanje u seksualne odnose. Zato je jako bitno seksualno obrazovanje mladih, treba da krene iz kuće potom u vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi. Čak i da se možda uvede kao izborni predmet, očuvanje reproduktivnog zdravlja – kazala je.

Prema anketama, mladi do informacija te vrste najčešće dolaze putem interneta ili iz međusobne komunikacije. Rijetko informaciju dobiju od roditelja, nastavnika ili da se obrate zdravstvenom profesionalcu.

– Nama dolaze u ordinaciju većinom onda kad već imaju problem, odnosno kada imaju neke od simptoma zbog kojih su zabrinuti – kazala je.

HPV infekcija najčešće ne daje nikakve simptome. Hronični cervicitis (upala grlića maternice) se može manifestirati bolovima po dnu stomaka, nespecifičnim vaginalnim iscjetkom i bolnim seksualnim odnosima.

– Ako se javi krvarenje mimo menstrualnog ciklusa, krvarenje nakon seksualnog odnosa, nespecifična vaginalna sekrecija, bolovi po dnu stomaka i u krstima – to mogu biti simptomi. Međutim, ti simptomi se pojavljuju kad je već uznapredovali karcinom. Kad primijeti neki nespecifičan vaginalni iscjedak, žena treba da se javi ginekologu – naglasila je.

ZA HPV vakcine, koje su stigle u Tuzlanski kanton, kaže da su namijenjene djevojčicama dobi prije stupanja u seksualne odnose (od 11 do 15 godina). To može biti i starija ženska osoba, od navedene, ako nije stupila u odnose. Međutim, i nakon što bude vakcinisana djevojka, preporučuje se redovan PAPA test nakon što postane seksualno aktivna. Rezultati vakcinacije bit će vidljivi za desetak godina te će se tad moći govoriti o učinkovitosti. U zemljama zapadne Evrope, veća je zainteresiranost, ali ne u mjeri kako se to očekivalo, prenosi Fena.