Tuzla: Besplatne radionice za djecu sa usporenim razvojem govora

by nedim
| 17:55
  •  
  •  
  •  
  •  

U toku je realizacija projekta Humanitarnog Udruženja Nova Nada iz Norveške pod nazivom „Rame uz Rame“, koji se reealizuje sa djecom koja imaju usporen razvoj govora.

Projekat se realizuje u prostorijama ZU Plava Poliklinika Tuzla uz pomoć logopeda Ivone Dragutinović i kordinatora Nurdine Mustafić, a uz veliku pomoć i podršku osoblja ZU Plave Poliklinike Tuzla.

Projekat se realizuje kroz grupne radionice i individualne tretmane, a cjelokupan rad je prilagođen djeci. 

– Radionice se održavaju dva puta sedmično u trajanju od po dva sata. Teme koje se obrađuju na radionicama su u skladu sa hronološkom dobi djece. Djeca su uključena u izvođenje radionica u skladu sa svojim mogućnostima i sposobnostima. Cilj u realizaciji  projekta je pružiti stručnu pomoč djeci sa  usporenim razvojem govora da prevladaju problem – istakli su iz HO “Nova Nada” Norveška.

Tokom tri mjeseca izvršena je opservacija, detekcija, te dijagnostika djece sa govorno-jezickim poremećajima. 


– Djeca koja su prisustvovala pregledu su bila različitog uzrasta, kao i patologije. Uzrasna  razlika se kretala od dvoje do devet godina. Roditelji su aktivni sudionici naših vježbi, kao ravnopravni partneri sa djecom i logopedom, a date su im i smjernice za rad kod kuće. Na taj način želimo izbjeći bilo kakve nedoumice vezano za dalji rad kod kuće – rekla je logoped Ivona Dragutinović.

Djeca sa problemima u govoru mogu doći u ZU Plava Polikliniku Tuzla za vrijeme održavanja radionica (subota i nedelja od 10,00 do 12,00 sati) ili kontaktirati tim za realizaciju projekta na telefon  035 393 111.

– Projekat „Rame uz Rame“ traje šest mjeseci. Za svaku radionicu dolaze nam nova djeca sa svojim problemima, bez obzira što se nisu uključili na početku realizacije projekta – istakla je kordinator projekta Nurdina Mustafić.

(Tuzlainfo.ba)

 

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.