Bivše rukovodstvo negoduje: RMU Banovići dobio novi Nadzorni odbor

by nedim
| 20:03
  •  
  •  
  •  
  •  

Završena je vanredna sjednica Skupštine dioničara Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići na kojoj je imenovan novi Nadzorni odbor preduzeća.

Novi Nadzorni odbor čine Bego Birparić, Edin Kurtić i Antun Luburić.

Direktor RMU Banovići Munever Čergić i bivši predsjednik Nadzornog odbora Emin Haračić smatraju da je današnja sjednica sazvana nelegalno te da u narednom periodu od nadležnih organa treba tražiti da preispitaju procedure njenog sazivanja.

Podsjetimo, za Skupštinu su Vlada FBiH i resorno ministarstvo energetige, rudarstva i industrije poslali 1.352 poziva za sve dioničare, a adrese na koje su poslani pozivi dobijeni su iz Registra za vrijednosne papire kao jedinog zakonskog i relevantnog izvora.

Današnje zasjedanje zakazala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, dok je Nadzorni odbor svoju sjednicu, za koju Vlada Federacije smatra da je nezakonita, najavio za 27. novembar u Banovićima.

Bitno je podsjetiti da je uoči ove sjednice grupa dioničara putem svog advokata od Općinskog suda u Sarajevu tražila da zabrani današnje održavanje Skupštine, uz obrazloženje da je prekršena procedura i da to nije učinjeno u skladu sa zakonom.

Sud je, kako saznajemo, donio odluku, ali njen sadržaj još nije poznat ni stranama u postupku.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.