Pomoć za 300 hroničnih bolesnika: UKC Tuzla donirana četiri dijalizna aparata

by nedim
| 16:37

Odjeljenju za nefrologiju i hemodijalizu UKC Tuzla danas su donirana četiri dijalizna aparata. Akcija za nabavku novih dijaliznih aparata pokrenuta je prošle godine od strane tadašnjeg načelnika Klinike za interne bolesti, a aktuelnog premijera Vlade TK, prof. dr. Denijala Tulumovića i njegovih saradnika, prof. dr. Enise Mešić, šefa Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju i Šefika Husića, odgovornog medicinskog tehničara na Odjeljenju za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju. Akcija je uspješno okončana zahvaljujući i pojednim privrednicima koji su donirali sredstva.

Prof. dr. Denijal Tulumović je istakao da je kao načelnik Klinike za interne bolesti imao želju da se dijaliznim bolesnicima omogući maksimalna podrška tokom dijaliziranja te na taj način da mogućnost za dalje liječenje koje im produžava život i svakako omogućava bolji kvalitet života.

Zahvalio se kompanijama koje su učestvovale u donaciji aparata, a to su: Tom-Cat, Euro-Prost, Babilon i Deling, te je iskoristio je priliku da se zahvali našoj dijaspori širom Evrope koji su također učestvovali u donaciji.

Na donaciji se zahvalio i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Vahid Jusufović koji je najavio još jednu donaciju dva aparata za hemodijalizu, što je ukupno šest novih koji će značajno unaprijediti proces hemodijalize u UKC Tuzla.

Prof. dr. Enisa Mešić, v.d. načelnica Klinike za interne bolesti i šef Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju ističe da je bh. javnost upoznata sa stanjem u kakvom se nalaze dijalizni centri u BiH i da će četiri nova i savremena aparata puno značiti za pacijente na dijalizi.

„Mi još uvijek imamo više od 50 posto dijaliznih aparata koji su prešli maksimum radnih sati. Zahvalna sam svim privednicima iz BiH i našoj dijaspori, koji mogu na ovaj način doprinijeti da se situacija na ovom polju poboljša. Mislim da će i sami pacijenti biti zadovoljni sa ovom donacijom, dodala je Mešić.

Prema njenim riječima, na Odjeljenju za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju u Klinici za interne bolesti UKC Tuzla ima ukupno 25 dijaliznih mjesta i radi se u četiri smjene, svih sedam dana u sedmici. Za sada se tretira 170 pacijenata na UKC Tuzla, dok se usluge dijalize pružaju i u Gračanici i Živinicima što je broj od oko 300 hroničnih bolesnika, ne računajući one bolesnike koji imaju akutni problem i koji također trebaju da se dijaliziraju.

Privrednicima se zahvalio i Šefik Husić, odgovorni medicinski tehničar na Odjeljenju za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju.

“ S obzirom da smo bili u deficitu s dijaliznim aparatima uputili smo uz Udruženje dijaliznih bolesnika inicijativu prema privrednicima koji su pokazali dobru volju i pomogli nam pri nabavci novih dijaliznih aparata, te koristimo i ovu priliku da pozivamo sve ljude dobre volje na društvenu odgovornost i da pomognu u onom smislu u kojem mogu”, rekao je Šefik Husić – navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)