Tuzla: Organizovano predavanje o ulozi i značaju Matične službe u bibliotekama FBiH

by nedim
| 20:52
  •  
  •  
  •  
  •  

U okviru obilježavanja „Mjeseca knjige“ u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, organizovano je predavanje na temu: „Matična služba u bibliotekama Federacije BiH, uloga i značaj“.

Na samom početku, prisutnima je dobrodošlicu poželila Mirna Trifković, direktorica Biblioteke koja je u svom obraćanju prisutnima istakla da je zadatak NUB “Derviš Sušić” Tuzla kao centralne i matične biblioteke Tuzlanskog kantona da u skladu sa Zakonom o bibliotečkoj djelatnosti TK i normativnim aktima Biblioteke, obavlja stručni nadzor nad radom biblioteka, povezivanje biblioteka u jedinstven bibliotečko-informacioni sistem u Tuzlanskom kantonu i šire, te unapređenje stručnog rada u bibliotekama, a to sveda  čini u okviru rada Službe za matične poslove i razvoj bibliotekarstva.

Na ovom predavanju učešće su uzeli:

– Hatidža Demirović, voditeljica Službe za razvoj matičnih poslova i edukaciju, Biblioteke Grada Sarajeva.
– Midhat Kasap, prof., rukovodilac Službe za matične poslove, marketing i izdavaštvo u Gradskoj biblioteci Zenica .
– mr.sc.Enisa Žunić, bibliotečki savjetnik, rukovodilac Službe za matične poslove i razvoj bibliotekarstva Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla.

Midhat Kasap, prof., rukovodilac Službe za matične poslove, marketing i izdavaštvo u Gradskoj biblioteci Zenica izrazio je zadovoljstvo što je organizovano predavanje iz oblasti bibliotekarstva danas u Tuzli.

–  Kada je u pitanju matična služba i bibliotekarstvo, glavni problem je zakonodavstvo, jer nekoliko nivoa vlasti odlučuje o bibliotekama. Kada je konkretno riječ o našem kantonu Zeničko-dobojskom, imamo dva osnivača, i često nas upućuju jedni na druge. Tako dolazi do određenih problema u radu i obavljanju redovnih poslova, kazao je Kasap.

Hatidža Demirović, voditeljica Službe za razvoj matičnih poslova i edukaciju, Biblioteke Grada Sarajeva govorila je o neophodnosti da se kolege bibliotekari koji rade u matičnim službama uvežu, da bi se što više sama djelatnost podigla na veći nivo.

Stručno predavanje je omogućilo bibliotekarima da, zahvaljujući informacijama o ulozi i značaju Matične službe u bibliotekama, rade na razvijanju svojih znanja iz oblasti bibliotekarstva vezano za rad matičnih biblioteka, novih tehnologija, zakonskih regulativa, standarda, te da rade na jačem uspostavljanju Matičnih biblioteka kao socijalno i društveno odgovornih ustanova.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.