Kolegij GV Tuzla i Komisije za istinu o Tuzli ’92-’95: Srbija ne odustaje od veličanja genocidne politike

by admin2
| 20:58

Povodom objavljivanja knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ i promocije koju je organizovalo Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Kolegij Gradskog vijeća Tuzla i Komisija za istinu o Tuzli ’92-’95 su danas uputuli saopštenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Kolegij Gradskog vijeća Tuzla i Komisija za istinu o Tuzli ’92-’95 osuđuju objavljivanje knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ i promociju koju je organizovalo Ministarstvo odbrane Republike Srbije, na čelu sa Aleksandarom Vulinom, nekadašnjim portparolom JUL-a, koje je, da podsjetimo, za potrebe odbrane Novaka Đukića, svojevremeno iznajmilo i svoj vojni poligon, te smatraju da je to novi napad na državu Bosnu i Hercegovinu, na žrtve tuzlanske Kapije i njihove porodice, na Tuzlu, grad kojem je ubijena mladost i na njene građane, na istinu i pravdu, međunarodno pravo i međunarodne sudove.

Kontinuirani pokušaji negiranja istine o tuzlanskoj Kapiji, koji se dešavaju pod okriljem državnih organa Srbije, u ovom slučaju Ministarstva odbrane Republike Srbije, a što je za epilog dobilo sramnu promociju knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, još su jedan u nizu dokaza da oficijelna vlast susjedne države ne odustaje od veličanja okupatorsko – genocidne politike devedesetih. Veličanjem ratnih zločina, Srbija ne odustaje od dokazivanja da je zločinačka i genocidna politika i dalje aktuelna kod srbijanske zvanične vlasti.

Knjiga “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” nije prva knjiga koja negira zločin na Tuzlanskoj kapiji, postoji čitava edicija u kojoj objavljuju knjige ratnih zločinaca a glavni urednik te izdavačke djelatnosti je Miroslav Toholj, ministar informisanja u vladi Radovana Karadžića tokom rata.

Srbijanski general – potpukovnik Ilija Branković, autor knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ je takođe osuđeni ratni zločinac. Autor knjige, u kojoj brani drugog ratnog zločinca, je osuđen u Zadru 1997. na 20 godina zatvora u odsustvu, kao dio grupe Momčila Perišića, za granatiranje i napad na Zadar. Obojica su bjegunci od zakona.

„Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ je još jedan besraman pokušaj negiranja jednog od najvećih pravosnažno osuđenih ratnih zločina u BiH te još jedan pokušaj plasiranja potpuno iskrivljenog koncepta sakrivanja istine koja je dokazana u sudskom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine u kojem je Novak Đukić, kao komandant taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, koji je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle, proglašen krivim i pravosnažno osuđen na 20 godine zatvora za ratni zločin granatiranje Kapije – urbanog područje Tuzle, kada je ubijeno 71, a teže i lakše ranjeno više od 200 lica.
Kolegij Gradskog vijeća Tuzla i Komisija za istinu o Tuzli ’92-’95 smatraju da ove, po ko zna koji put ponovljene laži, kojima srbijanski režim pokušava opravdati pružanje utočišta i skrivanje generala Vojske Republike Srpske, Novaka Đukića, pravosnažno osuđenog ratnog zločinca, žrtvama tuzlanske „Kapije“ ponovo ne daju mira i na besraman i beskrupulozan način vrijeđaju kako nevino stradale, tako i porodice žrtava stravičnog masakra koji se dogodio 25. maja 1995. godine kao i sve građane Tuzle.

Kolegij Gradskog vijeća Tuzla i Komisija za istinu o Tuzli ’92-’95 pozivaju vlasti Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku te da, po zahtjevu pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, izruče Bosni i Hercegovini osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića.

Kolegij Gradskog vijeća Tuzla i Komisija za istinu o Tuzli ’92-’95 traže od nadležnih organa u Bosni i Hercegovini da konkretnim pravnim radnjama zaštite žrtve osuđenog zločinca Novaka Đukića i da zahtijevaju njegovo izručenje radi služenja zatvorske kazne.

Kolegij Gradskog vijeća Tuzla i Komisija za istinu o Tuzli ’92-’95 upozoravaju međunarodnu zajednicu da falsificiranje činjenica i negiranje ratnog zločina, kojeg su, kao takvog, okarakterizirali  Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine i zaštita i skrivanje presuđenog ratnog zločinca, predstavlja dodatne tenzije i ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti u regiji.

Pozivamo vlade Sjedinjenih Američkih Država, vlade zemalja članica Evropske unije, Ujedinjenih nacija te Vijeće Evrope i Odbor Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji da zaštite žrtve ratnog zločina na tuzlanskoj Kapiji i njihove porodice i da odmah zatraže od vlasti Republike Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku te da, po zahtjevu pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, izruče Bosni i Hercegovini osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, u skladu sa važećim Protokolom o ekstradiciji, zaključenim između Bosne i Hercegovine i Srbije i da konačno počnu poštovati protokole i sporazume potpisane sa Bosnom i Hercegovinom – navodi se u saopštenju kojeg potpisuje predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla, Dr.med.sci. Aleksandar Vujadinović.

(Tuzlainfo.ba)