Milk Land – lijepa priča iz Tuzle: Okupljaju farmere i obezbjeđuju 955 plata

by nedim
| 19:50

Već nekoliko godina poljoprivredna zadruga Milk Land Tuzla ponosni je vlasnik cerfitikata bonitetne pouzdanosti.

Kako je za Poslovne novine kazala Devleta Pamučkić, direktorica Milk Landa, u proteklih pet godina, od osnivanja zadruge do danas uspjeli su da u liniji otkupa okupe skoro 1000 farmera.

“Tačnije, riječ je o 955 farmera koji su registrovani i kojima smo uspjeli da osiguramo redovnu mjesečnu isplatu. Kao ishod redovnog mjesečnog primanja imamo svaki dan sve više zainteresovanih koji se odlučuju za proizvodnju mlijeka, jer zadruga faktički obezbjeđuje 955 plata što je danas rijetkost”, istakla je Pamukčić.

Podsjetila je da je zadruga osnovana u augustu 2014. godine na inicijativu grupe farmera-proizvođača mlijeka, koji zbog pojedinačne male proizvodnje nisu bili interesantni mliječnoj industriji kao pojedinci.

Upravo to je bio razlog da se sa četiri osnivača i 750 članova osnuje zadruga koja danas radi na području devet općina i to: Živinice, Banovići, Brčko Distrikt, Kalesija, Čelić, Doboj-Istok, Gračanica, Lukavac, Srebernik.

Poljoprivredna zadruga Milk Land raspolaže sa 45 registrovanih otkupnih stanica/laktofrizom kapaciteta od 300 do hiljadu litara svježeg mlijeka, a dnevna proizvodnja svježeg sirovog mlijeka dostiže i 15.500 litara mlijeka.

Kako je istakla Pamukčić zadruga ima namjeru da poveća dnevnu proizvodu svježeg mlijeka, posebno što se pokazalo da 99,2 posto njihovog mlijeka nalazi u ekstra klasi koji ispunjava Evropske standarde.

“Konstantno radimo i na povećanju stočnog fonda kao i proširenju farmi, a najveći dio mlijeka plasiramo u mljekaru Dukat, dok dio isporučujemo i mljekari Duje”, kazala je Pamukčić.

Milk Land planira da nastavi sa proširenjem proizvodnje, tržišta, nastaviće i sa ulaganjem u dalji razvoj poslovanja, a posebnu pažnju zadruga će kao i dosada posvetiti farmerima, kooperantima za koje su i u proteklom periodu organizovali brojne edukativne ekskurzije, ali i seminare i edukacije o temi kvalitete mlijeka.

Uz edukativni dio zadruga kooperante pomaže i praktično kroz posao, tako su zahvaljujući nekoliko provedenih projekata farmerima obezbjedili muzilice kako bi im olakšali rad i unaprijedili njihovu proizvodnju.

“Pored dodjele muzilica našim farmerima smo obezbjedili i nekoliko laktofriza u kojima hladimo i čuvamo mlijeko kako bi se održao kvalitet”, kazala je Pamukčić.

Da rad ove zadruge nije prošao neprimjetno dokaz su i posjete brojnih stranih ambasadora koji su se na licu mjesta uvjerili u kvalitet rada Milk Landa, koji je i razlog što je ova zadruga zaslužni nosilac certifikata o pouzdanosti.

(TI/Poslovne novine)