Zaustavimo negiranje zločina: Mladi Tuzle sutra protestuju na Kapiji

by admin2
| 9:10
  •  
  •  
  •  
  •  

Mladi Tuzle na inicijativu Vijeća mladih ovog grada za srijedu 13. novembar su najavili protestno okupljanje na platou Kapija.

Nakon što je u utorak 5. novembra ove godine u beogradskom Media centru „Odbrana“ promovisana knjiga Ilije Brankovića „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, mladi Tuzle, kažu, ne mogu bešćutno pratiti novonastalu situaciju. Pored činjenice da je dozvoljeno i omogućeno još jedno ukoričeno negiranje monstruoznog ubistva tuzlanske mladosti, najgora je ipak spoznaja kako je knjiga koja na najgrublji način omalovažava najveći ratni zločin u historiji Tuzle dobila direktnu podršku Ministarstva odbrane Srbije.

Zato što i knjiga, i njen autor, i Srbija na ovaj način ismijavaju zvanične sudske presude te nastoje režirati istinu iskrivljujući činjenice koristeći se lažima, Vijeće mladih Grada Tuzla poziva sve građane na protestno okupljanje koje će se održati u srijedu 13.11.2019. godine u 12 sati na platou ispred tuzlanske Kapije u centru grada. Na javnom okupljanju će se obratiti predstavnici Vijeća mladih Grada Tuzla, preživjeli na Kapiji kao i članovi porodica stradalih na Tuzlanskog kapiji.

Vijeće mladih Grada Tuzla će nakon događaja poslati zvaničan dopis premijerki Vlade Srbije Ani Brnabić i predsjedniku Srbije Aleksandu Vučiću u kojem će biti zatraženo da se država Srbija zvanično ogradi od promocije navedene knjige i u cilju promocije pravde, antifašizma, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa isporuči osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića Bosni i Hercegovini.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.