Oni ne okreću glavu: Brčanski frizeri po drugi put šišali migrante u Tuzli

by nedim
| 19:34

Frizeri iz Brčkog po drugi put su danas dobrovoljno šišali migrante u Tuzli, jer tu uslugu ne mogu dobiti u frizerskim salonima. Brčanski majstori ovim potezom žele potaknuti i druge da pomažu onima kojima je pomoć potrebna – piše Oslobođenje.

Mirsad Busuladžić, frizer, kaže da ga je sramota okrenuti glavu od ovih ljudi i problema sa kojima se migranti susreću.

– Mislim da svako treba doći i upoznati ovaj narod. Oni nisu kriminalci koliko ja vidim. Ima ovdje školovanih ljudi. Narod koji želi neki bolji život za sebe. Pogledajmo sami sebe. Mi i dan-danas migriramo. Narod napušta ovu državu da bi išao za boljim životom. Tako i oni ostavljaju svoju domovinu da bi išli nekom boljem životu. Narod je čist, kupaju se. Bolesti nikakve nismo vidjeli, kaže Busuladžić.

– Lijepo je da imam šišanje. Kao migrantu, veoma je teško naći nekoga da me ošiša. Ako odemo u salone, čim vide da si migrant, kažu – ne, rekao nam je Hasan Buled iz Maroka.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH kažu kako će problemi sa migrantima iz dana u dan biti sve veći. Zabrinutost dijele i volonteri koji provode dane na autobuskoj stanici Tuzla. Svjedoče da se broj migranata smanjio u prosjeku sa dvije stotine na stotinu dnevno.

– Njihova psihička stanja su jako teška. Posebno kad je hladno vrijeme. Dešavaju se problemi, međusobne tuče, krađe, ali ne diraju naše ljude, kazao je volonter Senad Pirić.

Problem smještaja migranata u TK-u još nije riješen. Iako kantonalna Vlada traži konkretno rješenje za centar, to se još nije desilo.

(TI/Oslobođenje.ba)