Ogorčeni građani Ulice 6. bosanske brigade: Na stotinu metara od Trga slobode, a bez gradskog grijanja

by nedim
| 12:29

Ogorčeni građani Ulice 6. bosanske brigade u Tuzli upozoravaju nadležne u gradskoj administraciji da se nalaze svega stotinu metara od Trga slobode, a da nisu spojeni na vrelovodnu mrežu. Ulica se nalazi u sastavu mjesne zajednica Slatina, ali, kako tvrde građani, decenijama nema ni govora o ravnomjernom razvoju lokalne zajednice.

-Nama je stalo da Slatina izgleda lijepo. Otvaraju se igrališta, ulaže se u infrastrukturu i, faktički, oni imaju problem samo s kućnim ljubimcima. Mi kao građani te mjesne zajednice živimo u ulici koja je najzagađenija u Tuzli, možda i više od Bukinja, ali niko ništa ne preduzima da se naš problem riješi – kažu građani Ulice 6. bosanske brigade koji su nam se obratili – piše Dnevni avaz.

Svojevremeno su oni kupovali peći na lož ulje, potom na ugalj, a trenutno ko je u mogućnosti kupuje peći na pelet. U međuvremenu im se nudila kupovina toplotni pumpi , iako je, navode oni, završen projekat toplificiranja ulice.

-Znate i sami da je cijena pelata udvostručena i sada se ponovo vraćamo loženju na ugalj, a to je najveći zagađivač. Pričaju o nekakvoj energetskoj efikasnosti, a zgrade u naselju Slatina su 10 odsto energetski efikasne. Vlasnici stanova već pola stoljeća otvaraju prozore zbog prejakog grijanja, a mi decenijama očekujemo da riješe naše goruće pitanje. Mi smo dio mjesne zajednice Slatina i po Statutu bi se trebali ravnomjerno razvijati. Pamtimo Slatinu kada je bila sva u njivama, kada je bila Zapadni logor i stočna pijaca. Slatina je danas moderno naselje, a Ulica 6. bosanske brigade je zaboravljena od svih. Možda zato što u svom nazivu ima riječ bosanska – negoduju ogorčeni građani.

Pisali su, kažu, peticije, ali izostala je bilo kakva reakcija. Zbog loženja na ugalj, pored njih, ugroženi su i stanari na Slatini gdje se grade novi stambeni kompleksi.

-Mi smo u na stotinu metara od centra grada, od Trga slobode, ali smo građani drugog ili trećeg rada. U naseljima Kula, Mejdan, Mosnik se uvodi centralno grijanja, a o nama niko ne govori ni riječi. Ovo je bruka i sramota – poručuju građani Ulice 6. bosanske brigade sa kojima smo razgovarali.

Mirelja Uljić, šefica Službe za komunalne poslove, ističe kako bi implemntacija projekta priključenja 75 individualnih objekata na mrežu centralnog grijanja koštao oko 2 miliona KM. Prema njenim riječima spajanje na mrežu bi moralo ići kroz ulicu Kristijana Krekovića, pa sve do podstanice koja ima snagu da pokrije i 75 individualnih stambenih objekata.

-Zbog toga smo ponudili mogućnost subvencioniranja energetske efikasnosti i nabavke toplotnih pumpa. Taj projekat bi nas koštao oko 75.000 KM, odnosno za dvije trećine je jeftiniji. I ako bi smo išli na klasično spajanje na vrelovodnu mrežu, zbog imovinsko-pravnih odnosa, poučeni ranijim iskustvima, samo na građevinske dozvole čekali bi tri godine – kaže Uljić za „Avaz“.

(TI/Dnevni avaz)