Dr. Odobašić prezentirao uspjeh projekta bezbolnog porođaja u UKC Tuzla

by nedim
| 19:13

Bezbolni porođaj koji se provodi u JZU UKC Tuzla, s primjenom regionalne analgezije za prirodni porođaj i spinalne anestezije za carski rez, aktuelna je tema za populaciju, ali i za zdravstvene profesionalce iz ove oblasti.

Porođajna analgezija uspješno implementirana u Univerzitetkom kliničkom centru Tuzla je omogućila sigurniji i lakši porod za majku. Tu je i primjena spinalne anestezije koja je omogućila budnost porodilje tokom carskog reza, što omogućava kontakt majke s djetetom i rano započinjanje dojenja, te bolju kontrolu bolova nakon porođaja.

Za prim. dr. Denisa Odobašića, jednog od prvih akušerskih anesteziologa u Bosni i Hercegovini, koji je obavio edukacije u školama akušerske anestezije u regionu Prvi simpozij anesteziologa i reanimatologa u FBiH s međunarodnim učešćem bio je prilika izlaganja o Projektu bezbolnog porođaja u UKC Tuzla i ostvarenim rezultatima. Učesnici simpozija bili su anesteziolozi iz BiH, Hrvatske, Švedske, Turske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Bugarske.

U svom radu primarijus Odobašić, koji se aktivno bavi primjenom novih procedura uvedenih u okviru Projekta bezbolnog porođaja u UKC Tuzla, predstavio je kolegama put razvoja s posebnim akcentom na stalnu edukaciju.

– Neophodno je pored edukacije anesteziologa obaviti edukaciju kompletnog osoblja Klinike za ginekologiju i akušerstvo, te uvesti standardne postupke prilikom primjene novih procedura u bezbolnom porođaju – rekao je dr. Odobašić.

Prema riječima prim. dr. Odobašića, uspostavljanje saradnje s neprofitnom humanitarnom Američkom organizacijom Kybele, bio je pokretač razvoja i postizanja rezultata u UKC Tuzla.

– Briljantni rezultati ne pojavljuju se slučajno. U periodu, nešto više od 2,5 godine na Klinici za ginekologiju i akušersvo UKC Tuzla obavljeno je 676 bezbolnih porođaja, a carskim rezom u spinalnoj anesteziji završena su 424 porođaja su podaci koji govore da su primjene novih procedura dobro prihvaćene – rekao je prim. dr. Denis Odobašić.

U okviru sesije Specifičnih tema na simpoziju obrađeno je nekoliko tema iz oblasti akušerske anestezije i predavanja su održali vrlo stručni pozvani predavači. Tema „Trauma u trudnoći“ Mirjana Kendrišić i „ERAS protokol za porođaj carskim rezom“ Borislava Pujić.

Izložene teme otvorile su i priliku za diskusiju, razmjenu znanja i iskustava, te da su ostvareni dobri rezultati u primjeni novih procedura poticaj u daljem razvijanju takvih ideja.

(TI/federalna.ba/Dino Durmić)