subota, 09 Novembar 2019 12:52

Džamija Kralj Abdullah: Održana Centralna mevludska svečanost

0911 princeva

Povodom obilježavanja rođenja Muhammeda, a.s., u Džamiji Kralj Abdullah u Tuzli, sinoć je proučen mevlud.

Ovoj centralnoj mevludskoj svečanosti na području Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla prisustvovali su tuzlanski imami, profesori Behram-begove medrese i veliki broj džematlija i džematlijki.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svojoj besjedi je istakao značaj radosti koju vjernici iskazuju povodom dana rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

„Naš Poslanik, a.s., je naša milost. On je milost nama, svim ljudima i svemu stvorenom. Ovo je vrijeme kada obnavljamo našu prisegu Poslaniku, a.s., onako kako nas je Kur'an obavezao i onako kako su to činili njegovi ashabi u Meki, Medini i na Akabi, čvrsto vjerujući da je pokornost Poslaniku, a.s., pokornost Allahu, dž.š. Obaveza je svakog muslimana i muslimanke da se pokorava Njemu i Njegovom Poslaniku,” kazao je muftija Fazlović.

Predavanje na ovoj mevludskoj svečanosti održao je muftija vojni Hadis-ef. Pašalić. Muftija Pašalić je kazivao o snazi zajednice muslimana u vrijeme Poslanika, a.s.

„Kada dođete do problema i izazova koje ne možete riješiti vratite se životopisu Muhammeda, a.s., i vidjet ćete da su on i ashabi imali sličnu situaciju. Naše je da uzmemo pouku,“ kazao je muftija Pašalić, te je i ovom prilikom pozvao muslimane da pomognu migrantima koji prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu.

Glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović je u svome obraćanju istakao značaj mevluda i mevludskih adeta u tradiciji Bošnjaka na ovome području, a mevludski spjev i ilahije su učili članovi hora MIZ Tuzla „Gazi Turali-beg“.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu