Tuzla: Preminuo Arif Ahmetašević mirotvorac, humanista, umjetnik…

by nedim
| 13:15

Danas je u Tuzli preminuo Arif Ahmetašević, istaknuti humanista koji je svoju dobrotu pokazao u ratnim vremenima, kada je bilo najteže.

Arifova najveća bol bio je gubitak kćerke Edine koja je nastradala na Kapiji u smrtonosnom hicu ispaljenog s planine Ozren. Naime, četiri mjeseca nakon što je Edina stradala na Kapiji, Arifu su se predala četiri vojnika Vojske Republike Srpske. On je donio odluku da ih se ne povrijedi, nego vrati porodicama u Doboj. Arif je tada postupio po pravilima Ženevske konvencije.

Zbog humanog postupanja sa zarobljenicima , na prijedlog Srpskog građanskog vijeća BiH Tuzla je proglašen međunarodnim humanistom godine, piše RTVTK.

Priznanje mu je dodijelila Međunarodna liga humanista iz Graza. 2008. godine udruženje građana „Front“, organizacija koja najveći dio rada posvećuje zaštiti ljudskih prava i borbi protiv državne torture, imenovala ga je za počasnog člana.

Arif Ahmetašević bio je i eminentni bosanskohercegovački interpretator sevdalinke iz Tuzle. U saradnji s Institutom sevdaha Omera Pobrića snimio je CD sa deset sevdalinki.

Arif Ahmetašević bio je dugogodišnji saradnik Radio-televizje Tuzlanskog kantona i učesnik u projektima Pjesmom o Bosni, Ramazanski i Bajramski program i dr.

Mjesto i vrijeme dženaze i ukopa biti će poznato naknadno.