petak, 08 Novembar 2019 19:25

Otvoren 8. simpozij plućne bolesti u Tuzli: Porast broja oboljelih u TK

01012018 UKC Tuzla

U Hotelu Tuzla danas je održana ceremonija otvaranja Osmog simpozija plućne bolesti sa međunarodnim učešćem.

Simpozij se održava u organizaciji Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a u saradnji sa Ljekarskom komorom TK, Komorom zdravstvenih tehničara TK, Udruženjem respiratorne medicine – URM i Udruženjem medicinskih sestara i tehničara u FBiH.

Cilj simpozija je predstaviti problematiku dijagnostike i liječenja bolesti pluća, te prezentovati nova saznanja i iskustava iz pulmologije.

U okviru simpozija planirana je i sesija medicinskih sestara i tehničara.

Eminentni stručnjaci iz BiH, Hrvatske i Srbije govorit će o specifičnostima karcinoma pluća, stanju tuberkuloze u TK, plućnoj hipertenziji, transtorakalnoj punkciji, imunoterapiji nemikrocelularnog karcinoma pluća, tuberkulozi pluća kao bolničkoj infekciji, specifičnostima respiratorne terapije kod djece i slično.

Prof. dr. Suvad Dedić, predsjednik organizacionog odbora simpozija i načelnik Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla u svom obaćanju je istakao da se svake godine vrši dopuna smjernica za liječenje hroničnih plućnih bolesti, te da su već stigle smjernice za 2020. godinu o čemu će biti govora i tokom simpozija. On je također rekao da je u svijetu povećana incidenca oboljevanja od plućnih bolesti i da je u Tuzlanskom kantonu zabilježen porast kada su u pitanju hronične opstruktivne bolesti, pneumonije, astma i karcinomi pluća, dok je učestalost slučajeva oboljenja od tuberkuloze u padu.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu