Pregovaraju sa gradom Tuzla i FK Sloboda: N/FSBiH sufinansira nabavku i montažu reflektora na bh. stadionima

by nedim
| 20:15

Fudbalski savez BiH je u augustu 2017. godine pokrenuo projekat unapređenja reflektorske rasvjete na stadionima BH Telecom Premijer lige BiH.

N/FSBiH je osigurao nabavku i montažu reflektorskih tijela, te smo uradili i fotometrijski proračun za svaki stadion, a klubovi i lokalne zajednice su trebale da pripreme izradu i montažu trafo stanica, reflektorskih stubova sa temeljima i razvod elektroinstalacija.

– Za taj projekat Fudbalski savez BiH je dobio podršku od FIFA Forward programa u iznosu od 1.330.000 američkih dolara (2,3 miliona KM ). Zaključili smo ugovor sa Philips-om za nabavku minimalno 950 rasvjetnih tijela tipa ArenaVision MVF403 MHN SA 2000W/956 SI koji bi se montirali na odabranim stadionima, odnosno onim stadionima koji su dobili podršku lokalnih zajednica i sa kojima je NS/FSBiH potpisao ugovor o zajedničkoj realizaciji – saopšteno je iz krovne kuće bh. fudbala.

Rok za realizaciju kompletnog projekta je juni 2020.godine, a Izvršni odbor je u skladu sa tim propisao da reflektorska rasvjeta od sezone 2020/2021. bude obavezujući uslov za odigravanje utakmica na premijerligaškim stadionima.

U toku ove godine završena je rekonstrukcija postojeće rasvjete na stadionima Pecara u Širokom Brijegu i Pod Bijelim brijegom u Mostaru. U toku su pripreme za montažu stubova i instalacija na Gradskom stadionu u Bijeljini (montaža je planirana za sedam dana). U završnoj su fazi pregovori sa gradom Tuzla i FK Sloboda oko rekonstrukcije reflektorske rasvjete na stadionu Tušanj.  FK Velež je potpisao ugovor za isporuku stubova reflektorske rasvjete za početak 2020.godine, a za kraj  novembra je planiran početak radova na izradi temelja za te reflektorske stubove.

N/FSBiH je potpisao ugovor o realizaciji projekta sa gradom Prijedor i FK Rudar za proljeće naredne godine a prema informacijama koje smo dobili u ovom trenutku se radi i na planiranju sredstava u budžetu grada za 2021.godinu.

Općina Kakanj i FK Mladost bi trebali do kraja mjeseca potpisati ugovor sa N/FSBiH oko realizacije ovog projekta koja bi počela u proljeće naredne godine, kao u slučaju Grada Prijedora.

Na čekanju su aplikacije FK Borac iz Banja Luke i FK Slavija iz I.Sarajeva.

– Dinamika sadašnjih aktivnosti i potpisane obaveze od strane klubova i lokalnih zajednica garantuju da ćemo u sezonu 2020/2021. ući sa stadionima koji će imati reflektorsku rasvjetu u skladu sa UEFA standardima – istakli su iz Saveza.

(Tuzlainfo.ba)