Traže povećanje naknade: Farmaceuti obustavljaju izdavanje recepata u TK-u?

by nedim
| 6:33

Ukoliko do kraja godine sa Vladom Tuzlanskog kantona ne dogovore povećanje naknade za izdavanje recepata na najmanje 1,5 KM po receptu, magistri farmacije u ovom kantonu najavljuju štrajk i potpunu obustavu izdavanja lijekova na recepte – piše Oslobođenje.

Oni zahtjeve za povećanje naknade upućuju posljednjih pet mjeseci, tražeći da se hitno poveća naknada od jedne marke koju trenutno dobijaju.

​Prema njihovim informacijama, naknada po obrađenom receptu za lijek sa esencijalne liste u Hercegovačko-neretvanskom kantonu košta 1,50 KM, u Zeničko-dobojskom 1,75, dok je u Sarajevskom ta naknada 1,95 maraka.

Dosad su se sastajali sa direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a i ministricom zdravstva, a uskoro očekuju i sastanak sa premijerom. Jedan štrajk upozorenja su već održali.

– Svi trebaju znati da mi ne odustajemo od naših zahtjeva, jer neshvatljivo je da je tolika razlika u naknadama po kantonima. Mi godišnje izdamo više od dva miliona lijekova, što je jako mnogo u odnosu na neke kantone, kazala nam je Amela Gazibegović, predsjednica Komore magistara farmacije TK-a.

Iako vjeruju da bi naknada za obradu recepta mogla iznositi i tri marke, kažu da su na kraju pristali da nova naknada iznosi srednju cijenu naknada u svim kantonima, što znači da ne bi smjela biti manja od 1,5 KM.

Prema nekim procjenama, za povećanje naknade potrebno bi bilo izdvojiti oko 1,7 miliona KM kojih, po svemu sudeći, nema. Kako nam je kazao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a Mirsad Hodžić, Finansijski plan Zavoda je već donesen, te je planiran iznos naknade od jednu KM.

Farmaceuti smatraju da novca ima, ali da apoteke nisu u fokusu vlasti. Zbog ovakvog odnosa najavljuju pravnu bitnu sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. Ranije su već angažovali i pravni tim, a ne isključuju ni proteste i obustavu izdavanja lijekova.

(TI/Oslobođenje.ba)