Da se heroji ne zaborave: Obilježavanje 26. godišnjice pogibije Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića

by admin2
| 13:15

Klub Patriotske Lige Tuzla u nedjelju 10. novembra 2019.godine organizuje obilježavanje 26.godišnjice pogibije borca ARBiH, Zlatnog ljiljana i dobitnika Plakete Grada Tuzla Meldina Hajdarevića, koji je svoj život položio boreći se za Republiku Bosnu i Hercegovinu u selu Ravne na području općine Vareš.

Obilježavanju se pridružuju i boračka udruženja Općine Kladanj, prije svih Patriotska Liga i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca,  prisjećajući se pogibije šest pripadnika Kladanjske 121. brigade:  Derviša Hodžića, Edine Čamdžić, Baki Šalja, Senahida Mešanovića, Nijaza Hajdarbašića i Bahrije Selimbašić,  koji su herojski položili živote u odbrani Republike Bosne i Hercegovine u istoj bitci.

Nerprijateljska dejstva koja su vođena tog ratnog novembra 1994.godine imala su za cilj presjeći putnu komunikaciju koja je povezivala  tuzlansku regiju sa  zeničkom,  i na taj način staviti u potpuno okruženje slobodnu teritoriju sjeveroistočne regije Bosne i Hercegovine.  

Naročito ispoljenom  hrabrošću boraca 1. bataljona 1. tuzlanske brigade  i  121. kladanjske brigade neprijateljska dejstva su zaustavljena.

„ Smatramo da je obilježavanje tog datuma i događaja koji su se odvijali na području sela Ravne u općini Vareš zaslužuje  pažnju šire društvene zajednice Tuzle,  Kladnja i cjelokupnog Tuzlanskog kantona, te na ovaj način pozivamo sve građane Tuzlanskog kantona, da prisustvuju času istorije o još jednoj važnoj pobjedi pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Također pozivamo sve relevantne opštinske, gradske institucije i institucije Tuzlanskog kantona da uzmu učešće  daju svoj doprinos u očuvanju kulture sjećanja na najhrabrije sinove koji su poližili svoje živote,  kao i hrabrost i odvažnost  svih boraca Armije RBiH u borbi za opstojnost države Bosne i Hercegovine“ – ističu iz Kluba Patriotske Lige GradaTuzla.

Obilježavanje će se održati prigodnim kulturnim programom, učenjem fatihe, polaganjem cvijeća,  zatim obraćanjem živih svjedoka navedenih događaja kao i osoba iz društvenopolitičkog života Tuzle, Tuzlanskog kantona i Federacije BiH na mjestu pogibije rahmetli Meldina Hajdarevića, sa početkom u 10.00 sati, a zatim u kod spomenika poginulim braniteljima 121. Kladanjske brigade na lokalitetu Dole u 12,00 sati.

 (Tuzlainfo.ba)