(VIDEO/FOTO) Završen 3. TFF: Filmu „Montevideo, vidimo se“ nagrada za najbolji dugometražni film

by admin
| 6:41

Dodjelom „Vila“ TFF-a i specijalnih priznanja, te projekcijom dokumentarnog filma „Lauš“ sinoć je završen 3. Tuzla Film Festival – južnoslovenskog filma.

Srbijanski kandidat za “Oskara”, film „Montevideo, vidimo se“ koji je i otvorio ovogodišnji festival dobitnik je “Vile” TFF-a za najbolji dugometražni film. U konkurenciji za ovu nagradu bili su još hrvatski filmovi „Broj 55“ i „Kauboji“, te srbijanski film „Mamula“. Odluku o najboljem filmu u ovoj kategoriji donio je žiri kojeg su činili Nikola Kojo, Srđan Šarenac, te direktor festivala Boris Balta, koji se u toj ulozi našao nakon opravdanog izostanka Diloy Gulun iz Turske.

U kategoriji dokumentarnih filmova, za najbolji je proglašen film „Ničiji“ reditelja Jadrana Bobana iz Hrvatske, a žiri u ovoj kategoriji su činili prof. dr. Najil Kurtić, Dragan Marinković i Predrag Solomun.

Žiri u sastavu prof.dr. Srđan Vukadinović, Edin Lonić i Admir Delić za najbolji kratki film izabrao je film „Kutija“ za koji je režiju i scenario potpisao Nebojša Slijepčević iz Hrvatske.

Isti žiri je ocjenjivao animirane filmove, a kao najbolji su proglasili animirani film makedonskog autora Vuka Mitevskog „Alerik“. U kategoriji „Snimaj bilo čim“, koja za cilj ima promociju amaterskog filmskog aktivizma, za najbolji film izabran je onaj pod nazivom „Narodna kuhinja“, kojeg su zajedno režirali Dragana Nikolić i Siniša Stojanović iz Srbije.

U internacionalnoj sekciji koja je ekperimentalno formirana ove godine, nagradu za najbolje ostvarenje dobio je internacionalni dugometražni film „Xanadu“ režisera Dominica Reynoldsa iz Škotske, u istoj kategoriji su dodijeljene i specijalne nagrade Marini Palailogou iz Grčke za režiju  filma „Feeling Lucky“, te ekipu filma „Always think of me in your lunch break“ autora Maria Chiriaca iz Velike Britanije, te Jamesu Caleyu i Scott Anderssenu iz Austrailje za kratki film „El Visitante“.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u domenu dokumentarnog filma dobio je Radoslav Stanišić za režiju dokumentarnog filma „Visoki hrastovi“, koji je premijerno prikazan u Tuzli, a govori o „visokim hrastovima“ crnogorske i ex-jugoslovenske kinematografije scenaristi Ratku Đuroviću i reditelju Velimiru Stojanoviću.

Festival je zatvorio dokumentarni film „Lauš“, emotivna priča Branke Bešović Gajić koja govori o jednom od najvećih jugoslovenskih glumaca Žarku Lauševiću, tragediji koja je prekinula njegovu karijeru i vremenu strašnih devedesetih koje su svjedočile brojnim tragedijama na ovim prostorima. Kraj filma publika i autorica filma su dočekali u suzama, a gromoglasan aplauz nekoliko stotina gledatelja, bili su najbolja ocjena za hrabri poduhvat autorice iz Srbije.

Posljednjeg dana festivala na „Kafi sa poznatim“ sa novinarima se družila ekipa filma „Kauboji“ koju su činili producentica filma Suzana Pandek, autori muzike Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle (Let 3), glumac Hrvoje Barišić, te reditelj i scenarista filma Tomislav Mršić.

Treći Tuzla Film Festival – južnoslovenskog filma kao generalni sponzor podržava Happy prepaid mobilna mreža. Pokrovitelji su Općina Tuzla i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Srebreni sponzori su Fondacija za kinematografiju Sarajevo, European Union – Special representative in BiH i Radio Kameleon. Sponzori festivala su Centralno grijanje Tuzla, Hotel Tuzla, Securitas, Bosanski kulturni centar TK i Dom mladih Tuzla.

Više informacija o Tuzla Film Festivalu – južnoslovenskog filma može se pronaći na oficijelnoj stranici festivala www.tff.ba.

FOTOGALERIJU POGLEDAJTE NA NAŠOJ FACEBOOK FAN STRANICI.

VIDEO PREGLED DANA POGLEDAJTE OVDJE.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.