Kiseljak: Obilježeno 50 godina umjetničkog rada dječijeg pisca Šime Ešića

by admin2
| 12:14
  •  
  •  
  •  
  •  

Društveni centar Kiseljak koji je zajedno sa partnerima i donatorima izgradila Fondacija tuzlanske zajednice u utorak su održane dvije aktivnosti Dječijeg festivala “Vezeni most 2019” i obilježeno je 50 godina umjetničkog rada Šime Ešića.

Jedan od povoda za organizaciju festivala baš u Društvenom centru Kiseljak jeste i to što je Kiseljak rodno mjesto Šime Ešića, najpoznatijeg živućeg dječijeg pisca na našim prostorima.

Fondacija tuzlanske zajednice u saradnji sa Udruženjem građana Artsinteza bila je dio ovogodišnjeg 16. po redu “Vezenog mosta”.

Za mještane Kiseljaka, na radost mališana OŠ Kiseljak, koju je pohađao i Šimo Ešić, održana je Pričaonica Bake Pričalice, umjetnička radionica Srete Vide Žuljević. Osim slušanja priča, mališani su se i sami okušali u glumi i lutkarskoj predstavi.

Kao finalna aktivnost ovog dijela festivala u Kiseljaku održano je “Veče Šime Ešića” koje je otvorila Sabina Sinanović Ćatibušić u ime Fondacije tuzlanske zajednice nakon čega je nastupio Orkestar harmonika Muzičke škole Čestmir Mirko Dušek iz Tuzle pod ravnanjem Dejana Milkunića.

Nakon toga, učenici OŠ Kiseljak, izveli su odlomak iz bajke “Bjeli svijet, šareni svijet” autora Šime Ešića i to na romskom i bosanskom jeziku.

Učenici su recitirali i pjesmu Šime Ešića “Jutro u Kiseljaku” u kojoj autor perom ljubavi ispisuje stihove o svom rodnom mjestu Kiseljaku i rudarevom kućerku, svojoj rodnoj kući.

Večer su uveličali i i članovi Srpskog kulturnog društva ” Prosvjeta iz Tuzle koji su izveli dva kratka igrokaza “Kako se crta ljubav” i “Zašto je važno čitati”.

Osim što su stihove Šime Ešića recitirali, učenici OŠ Kiseljak su ih i otpjevali. Horski su izveli pjesmu “Čuvaj mamu da ti duže traje”.

Prepunoj dvorani Društvenog centra u kojoj se tražilo mjesto više obratila se i gospođa Mirjana Tahirović, predsjednica Udruženja građana Artsinteza.
Vrhunac večeri bilo je obraćanje samog književnika Šime Ešića koji je s osmijehom na licu pratio dešavanja te večeri. Za svu poklonjenu poeziju koju je Šimo Ešić dao djeci, učenici OŠ Kiseljak su mu se odužili poklonjenom pjesmom. Naime, učenici su napisali i Šimi Ešiću poklonili svoje stihove.

Na samom kraju, Žarko Vučinić iz Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade iz Podgorice, uručio je Šimi Ešiću Nagradu za životno djelo za ukupan književni opus i izuzetan doprinos razvoju dječije književnosti, koju mu je ovo udruženje dodijelilo.

Šimo Ešić svom rodnom Kiseljaku posvetio je mnoge svoje stihove i doveo “Vezeni most” u Kiseljak, a svečanom manifestacijom u Društvenom centru, Kiseljak se odužio svom dječijem piscu Šimi Ešiću – saopšteno je iz Fondacije tuzlanske zajednice.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.